StoryEditor

Veleposlanstvo Turske: Zahtjev za revizijom presude pravno pitanje

Piše D  /  29.07.2021., 15:11h

Veleposlanstvo Turske u BiH priopćilo je danas, u vezi sa zajedničkom izjavom veleposlanika Vijeća za implementaciju mira (PIC), da je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pravno pitanje.

- Pitanje o kojem se raspravlja je čisto pravno pitanje. Radi se o izboru u vezi s upotrebom zakonskog prava koje daje Međunarodni sud pravde o predmetu koji je u punoj nadležnosti tog suda - navedeno je u priopćenju.

Istaknuto je da to nije političko pitanje, te da Upravni odbor PIC-a ne može utjecati na pitanje o kojem se raspravlja, prenosi Fena.

- Zato je veleposlanik Turske odlučio da ne podrži paragraf izjave veleposlanika Upravnog odbora PIC-a koja je usvojena 23. veljače - priopćeno je iz Veleposlanstva Republike Turske.

Na vanrednoj trosatnoj sjednici PIC-a koja je održana danas u Sarajevu članice tog tijela donijele su zajedničku izjavu u kojoj je izražena zabrinutost trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini, potvrdio je novinarima veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov koji je i tražio ovu sjednicu zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

- Svaki od nas želio bi vidjeti ovu izjavu drugačije, ali zajednička izjava je bolja od nekih nacionalnih stavova. Ovakva situacija u zemlji mogla bi utjecati na djelovanje institucija vlasti. Smatramo da ne bi trebalo biti jednostranih odluka - pojasnio je Ivancov.

Zaključak sjednice je, po riječima ruskog veleposlanika, da se djeluje na temeljima dijaloga i kompromisa, no potvrdio je kako su predstavnici Republike Turske izdvojili svoje mišljenje iz jednog paragrafa zajedničke izjave.

- Takvo mišljenje iznijeli su na paragraf koji se odnosi na zabrinutost trenutnim stanjem u državi i donošenje jednostranih odluka - istakao je Ivancov.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 10:37