StoryEditor
reakcija

Veleposlanstvo SAD-a poručilo Dodiku da stavlja RS "pod hipoteku"

Piše hina  /  08.04.2023., 19:08h

Američko veleposlanstvo u BiH upozorilo je u subotu čelnika Srba u BiH Milorada Dodika da svojim postupcima i izjavama "stavlja pod hipoteku" Republiku Srpsku a sam sebe sramoti kada kaže da u Srebrenici nije bilo genocida.

Dodik je u ovom tjednu u nekoliko odvojenih izjava ponavljao svoje stare tvrdnje kako u Srebrenici nije bilo genocida nad Bošnjacima 1995. godine a čak je i novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića napao zbog toga što je kazao kako je jasno da je genocid počinjen i da o tome nema nikakvih dvojbi.

Dodiku je ta izjava bila dostatna da Milatovića proglasi "antisrbinom koji se dodvorava Sarajevu".

Iz veleposlanstva SAD-a reagirali su posebnom izjavom u kojoj su naveli kako su presude međunarodnih sudova o srebreničkom genocidu temeljene na forenzičkim i drugim dokazima,

"Elementi vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, oni su ratni zločinci", stoji u izjavi u kojoj dodaju kako nijekanje genocida, kako to čini Dodik, ne može promijeniti činjenice.

Ti su istupi, kako navode, pokušaj da se skrene pozornost s trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj, od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike tog entiteta, kao što su rastuće cijene, i od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.

Iz veleposlanstva SAD-a su naveli kako Dodika ne mogu spriječiti da se na taj način sramoti ali će na njegove istupe reagirati te istodobno raditi u interesu svih građana BiH.

Dodik je odmah odgovorio porukom kako sudske presude za njega nisu i konačna istina a da je američko veleposlanstvo svojom reakcijom dokazalo kako SAD nije prijatelj Srbima.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 08:02