StoryEditor
izbori u bih

Veleposlanstvo SAD-a: "Nema vremena niti opravdanja za odlaganje odluke o financiranju izbora"

Piše desk  /  25.05.2022., 18:06h

Iz Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini priopćili su da Vijeće ministara ima puno pravo da odobri financiranje izbora s obzirom na to da budžet BiH nije usvojen te da nema vremena, niti opravdanja za odlaganje takve odluke.

"Veleposlanik Murphy i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost za demokraciju u BiH i odobri financiranje Općih izbora 2. listopada. Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje odluke", navodi se.

Naglašeno je da suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara ima puno pravo da odobri financiranje izbora u nedostatku budžeta.

"Član 11. Zakona o financiranju institucija BiH nedvosmisleno navodi da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog financiranja, donijeti posebnu odluku o odobravanju izdataka", ističe se iz Veleposlanstva SAD-a.

Dodaju da je Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da je ovom odredbom dozvoljeno financiranja izbora.

"Kontinuirani nedostatak izdvajanja novca za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH", zaključuju iz Veleposlanstva SAD-a.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 09:37