StoryEditor
"OŠTRO OSUDILI"

Veleposlanstvo SAD-a i OHR o prijetnjama obiteljima hrvatskih žrtva u Bugojnu: Procesuirati odgovorne za ratne zločine

Piše Desk  /  22.12.2023., 09:27h

Iz Veleposlanstva SAD-a i OHR-a pozivaju na procesuiranje odgovornih za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima i osuđuju prijetnje koje ovih dana dobivaju obitelji hrvatskih žrtava u tom gradu

Veleposlanstvo SAD-a je u odgovoru za Dnevnik.ba komentiralo prijetnje koje ovih dana dobiva Dijana Strujić, supruga Mihovila Strujića jednog od nestalih bugojanskih Hrvata te obitelji žrtava ratnih zločina Armije RBiH u Bugojnu. 

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a, navodi se kako "oštro osuđuju sve prijetnje,  uznemiravanje ili napade usmjerene na obitelji žrtava rata koje i dalje neumorno rade na pronalaženju posmrtnih ostataka svojih najmilijih."

"Svi ratni zločini trebaju biti procesuirani" 

"Njihov rad je važan, a njihovo zalaganje u ime onih koji još uvijek traže zatvaranje bolnog poglavlja rata ključno je za promicanje pomirenja i povjerenja među građanima BiH. Svi ratni zločini trebaju biti istraženi i procesuirani, a oni koji su ih počinili trebaju odgovarati", navode za Dnevnik.ba. 

Iz OHR, također, napominju kako "svaka osoba u BiH ima pravo živjeti slobodno, i bez prijetnji, gdje god to želi". 

OHR: Izvesti počinitelje pred lice pravde 

"Organi za provedbu zakona imaju odgovornost, kapacitete i mogućnosti za provedbu temeljite istrage svih incidenata, izvođenje počinitelja pred lice pravde i aktivno djelovanje na sprječavanju budućih incidenata", navode u odgovoru za Dnevnik.ba iz OHR-a. 

Podsjetimo, nakon što je Merzuk Aletić, bivši pripadnik Armije RBiH počinio samoubojstvo na Rostovu pred istražiteljima SIPA-e, Dijani Strujić prijetio je Alija Osmić, pravomoćno osuđen za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima, rekavši joj kako se "zbog vas naši nevini ljudi ubijaju".  

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Selme Cikotića, bivšeg ministra obrane BiH i ratnog zapovjednika Operativne grupe "Zapad", Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno i Tahira Granića, zapovjednika 307. brigade Armije RBiH u Bugojnu. 

G.L./Dnevnik.ba 

01. svibanj 2024 05:59