StoryEditor
antisemitizam

Veleposlanica Izraela: Ljudi se boje reći da su Židovi u BiH

Piše desk  /  15.11.2023., 21:32h

Veleposlanica Države Izrael Galit peleg pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da se pozabave slučajevima antisemitizma kao što je to bio transparent istaknut na utakmici između veleža i Zrinjskog ističući da se Židovi u Bosni i Hercegovini sada boje reći da pripadaju tome narodu.

"Incident koji smo vidjeli na utakmici u Mostaru jako je loš znak. Nogometne igre i sport općenito stvoreni su za zabavu, želimo vidjeti obitelji koje dolaze na terene, bodre svoje timove i uživaju. Uglavnom uživaju. Ovakva nasilno ozračje čini upravo suprotno. Nažalost, ovo nije prvi izraz antisemitizma u BiH u posljednjih nekoliko tjedana. Razgovaram sa Židovima čiji su preci živjeli u vašoj zemlji stotinama godina i oni se boje. Boje se ne samo reći da podržavaju Izrael, već se boje reći da su Židovi. Kao zemlja promatrač u Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust koji se obvezao boriti se protiv antisemitizma, očekujem da se vlasti BiH pozabave ovim slučajevima na najvišoj razini", izjavila je Peleg za Večernji list. 

Navijači Veleža istaknuli su u ponedjeljak za vrijeme nogometnog susreta sa Zrinjskim transparent na kojemu su stavili znak jednakosti između nacističkog križa, ustaškoga slova U i Davidove zvijezde s muškim spolovilom. Davidova zvijezda je općenito simbol Židova i ova poruka je iznimno uvredljiva. Sudac Irfan Peljto je zbog toga prekinuo nogometni susret. Veliki transparent su očito autori ili oni koji su bili ‘zaduženi‘ za njega preokrenuli, no tijekom cijelog susreta bio je istaknut manji transparent s istim uvredljivim sadržajem.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:15