StoryEditor

Većina Afganistana ponovno u rukama Talibana

Piše D  /  09.07.2021., 03:07h

Na konferenciji za novinare u Moskvi, talibanski pregovarač Sahabuddin Delawar izjavio je da je 85 posto afganistanske teritorije pod kontrolom grupe, uključujući 250 od ukupno 398 afganistanskih oblasti, prenosi Fena.

Delawar je također kazao da talibani  mogu napadati administrativne centre u Afganistanu. Dodao je, međutim, da grupa neće osvajati silom pokrajinske prijestolnice.

Talibanski pregovarač mislio je na američko-talibanski sporazum iz veljače  2020. koji je imao za cilj omogućiti Amerikancima da se povuku iz Afganistana nakon dva desetljeća sada poznate u SAD-u kao najduži američki rat. Afganistanska vlada nije bila strana u sporazumu niti je sudjelovala u pregovorima.

Sporazum na tri stranice navodi vremenski okvir za povlačenje američkih i stranih trupa, kao i garancije da će talibani spriječiti korištenje afganistanskog tla od grupa suprotstavljenih interesima američke nacionalne sigurnosti. Sporazum, međutim, ne uključuje obavezivanje na primirje, ostavljajući to kao „temu dnevnog reda budućeg međuafganistanskog dijaloga i pregovora“.

Današnja tiskovna konferencija u ruskoj prijestolnici dolazi u jeku intenzivne talibanske ofenzive u sjevernom i zapadnom Afganistanu koja je pojačala pritisak na krhke afganistanske snage sigurnosti.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, trojica talibanskih zvaničnika pokušali su nagovijestiti da njihov pokret ne predstavlja prijetnju široj regiji, posebno ruskim interesima u  središnjoj  Aziji, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 02:17