StoryEditor
negativna reakcija

Vatikan umiruje biskupe nakon odobrenja blagoslova istospolnim partnerima

Piše fena  /  04.01.2024., 16:45h

Vatikan je u četvrtak nastojao umiriti katoličke biskupe u nekim zemljama koji su negativno reagirali na prošlomjesečno odobrenje blagoslova za istospolne parove, poručivši im ta mjera nije "heretička" ili "bogohulna"

U izjavi na pet stranica, Vatikanski doktrinarni ured također je priznao da bi takvi blagoslovi mogli biti "nerazboriti" u nekim zemljama gdje bi ljudi koji ih prime mogli postati mete nasilja ili riskirati zatvor, čak i smrt.

Katolički biskupi u nekim zemljama, posebice u Africi, izrazili su zbunjenost i različite stupnjeve neslaganja s deklaracijom od 18. prosinca, poznate po svom latinskom naslovu Fiducia Supplicans (Molitveno povjerenje).

Činjenica da je Vatikan trebao objaviti objašnjenje na pet stranica deklaracije od osam stranica nešto više od dva tjedna nakon njezine objave čini se naglašava razmjere zbrke koju je izazvala u mnogim zemljama.

Nakon što je objavljena originalna deklaracija, brojne konferencije katoličkih biskupa objavile su izjave u kojima se naglašava da blagoslovi ne predstavljaju službeno odobravanje istospolnog seksa ili sakramenta braka za istospolne parove.

Doktrinarni ured, poznat kao Dikasterij za nauk vjere, naglasio je ove aspekte u svojoj izjavi u četvrtak, rekavši da se blagoslovi za istospolne parove ne bi trebali smatrati "opravdanjem svih njihovih postupaka, i oni nisu odobravanje života koji vode".

Ured je priopćio da želi "razjasniti prihvaćanje Fiducia Supplicans dok istodobno preporučuje potpuno i mirno čitanje" deklaracije od 18. prosinca.

"Očito nema mjesta da se doktrinarno distanciramo od ove deklaracije ili da je smatramo krivovjernom, suprotnom predaji Crkve ili bogohulnom", stoji u priopćenju od četvrtka.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:00