StoryEditor
oštro upozorenje protiv ‘rodne teorije‘

Vatikan: Operacija promjene spola ugrožava ‘jedinstveno dostojanstvo‘ osobe

Piše fena  /  08.04.2024., 15:53h

U novom dokumentu koji je potpisao i odobrio papa Franjo, Vatikan je izdao oštro upozorenje protiv ‘rodne teorije‘ i poručio da svaka operacija promjene spola riskira ugrožavanje ‘jedinstvenog dostojanstva‘ osobe.

Pod nazivom "Dignitas Inifinita" (Beskrajno dostojanstvo) deklaracija se usredotočuje na ono što opisuje kao niz prijetnji ljudskom dostojanstvu, uključujući siromaštvo, smrtnu kaznu, rat, potpomognuto umiranje, abortus, seksualno zlostavljanje i zlostavljanje žena.

U tekstu, koji je u ponedjeljak objavio Vatikanski ured za doktrinu, stoji da treba odbaciti pokušaje zamagljivanja ‘‘spolne razlike između muškarca i žene‘‘.

- Slijedi da svaka intervencija promjene spola, u pravilu, rizikuje ugrožavanje jedinstvenog dostojanstva koje je osoba dobila od trenutka začeća - dodaje se.

Dokument predstavlja izražavanje katoličkog učenja o ovim temama, ali ne nastoji izolirati jedno pitanje – kao što je pobačaj – već kaže da naglašava jednako dostojanstvo svih ljudi, bez obzira na njihove okolnosti. O pobačaju, snažno ponavlja ono što je papa rekao i prije, da je "odbrana nerođenog života usko povezana s odbranom svakog drugog ljudskog prava."

Dokument se također bavi surogat majčinstvom, za koje kaže da "krši" i dostojanstvo djeteta i žene, koja "postaje puko sredstvo podređeno proizvoljnoj dobiti ili želji drugih". Papa Franjo nedavno je pozvao na zabranu prakse surogat majčinstva.

Papa je u prošlosti oštro govorio protiv rodne ideologije, opisujući je kao "ružnu" jer briše, kako kaže, razlike između muškaraca i žena. Najnoviji vatikanski dokument citira Franju opisujući to kao oblik ‘‘ideološke kolonizacije‘‘.

dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:51