StoryEditor
europski komesar

Varhely: Izbori koji osiguravaju jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda su ključ dugotrajne stabilnosti BiH

Piše hina  /  25.04.2022., 19:14h
Izbori u BiH prema postojećem izbornom zakonu bili bi nelegitimni i ponovo na štetu tamošnjih Hrvata, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije Gordan Grlić Radman, a europski povjerenik Oliver Varhely pozvao je na "poštene" izbore i poručio da se njihovim bojkotom ili nepriznavanjem ne bi ništa postiglo.

Ministar vanjskih i europskih poslova primio je danas povjerenika EK-a za susjedstvo i proširenje, a BiH je, po priznanju Varhelyja, bila jako "napeta i teška tema.

"Bez izborne reforme, predstojeći izbori, temeljeni na postojećem izbornom zakonu, bili bi nelegitimni i nastavio bi se izborni inženjering na štetu Hrvata BiH", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare, ocijenivši situaciju u BiH "zabrinjavajućom".

Cilj službenog Zagreba i dalje je isti: "stabilna, funkcionalna država u kojoj sva tri konstitutivna naroda uživaju svoja legitimna politička prava, čvrsto napreduje na europskom putu i da na kraju postane članica Europske unije", istaknuo je.

Kako bi se to ostvarilo, nastavio je ministar, ključ ostaje u izmjeni izbornog zakona  koji bi omogućio poštivanje Ustava i temeljnih odredbi Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma, uključujući i poštivanje izborne volje Hrvata u toj zemlji, presude Europskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci" te presude Ustavnog suda  u slučaju "Ljubić".

"Ono što je sada potrebno je nastavak zajedničkog angažmana EU-a i SAD-a kako bi se dao poticaj završetku pregovora i tako omogućili slobodni izbori", rekao je šef hrvatske diplomacije.

Varhely je konstatirao da je, nažalost, izgubljeno ključno vrijeme za BiH 2021., kada je bila prilika da se isprave određene stvari vezane uz izborni zakon i ustavnu reformu.

Smatra da izbori u BiH u listopadu moraju biti slobodni i pošteni, s jednakom zastupljenošću sva tri konstitutivna naroda.

"Čekaju nas izbori u listopadu i mi moramo osigurati da ti izbori budu slobodni, pravedni  i da osiguraju jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda", rekao je Varhely, istaknuvši da je to "ključ dugotrajne stabilnosti BiH".

Kazao je da je važno je da izbori budu "slobodni, pravedni i uključivi  kako bi BiH mogla nastaviti reforme", a bojkotom ništa se ne bi postiglo.

"Bojkot izbora ili nepriznavanje rezultata nas neće nigdje dovesti", istaknuo je Verhaly.

Izrazio je "veliko razočaranje" zbog nedostatka napretka  na unutrašnjem planu.

"Ono što je sada svakako važno su mir i stabilnost u BiH, konstruktivna unutarnja klima. Nismo vidjeli napredak na unutarnjem planu i to je doista veliko razočaranje", rekao je dužnosnik Komisije.

Smatra da da propusti vezani uz izmjenu izbornog zakona i ustavnu reformu imaju posljedice "za sam napredak pregovora o tome da BiH postane kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji", te je ponovo istaknuo da je "bitno da BiH ispuni svih 14 kriterija kako bismo počeli pregovore".

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 00:49