StoryEditor

Usvojen nacrt rezolucije, Kosovo optužuje Srbiju za genocid

Piše D  /  11.05.2019., 09:05h

Srbija bi se uskoro mogla suočiti s optužbom za genocid, budući da je kosovska skupštinska komisija odobrila nacrt rezolucije kojom će se Srbija proglasiti odgovornom za genocid nad Albancima počinjen tokom rata od 1998. do 1999. godine, javlja BIRN.

U rezoluciji se navodi da su srpske snage odgovorne za više od 270 masovnih ubojstava tijekom rata te se napominje da se 1600 osoba još uvijek vode kao nestale.

Dan sjećanja na genocid

Iako stručnjaci preispituju praktičnu svrhu rezolucije, vlasti na Kosovu rade na njenom usvajanju s ciljem izvršavanja dodatnog pritiska na Srbiju, priznavanja genocida i zločina protiv čovječnosti, te naknade štete. Skupština bi trebala predložiti da 15. siječnja bude proglašen kao Dan sjećanja na genocid nad Albancima na Kosovu. Također, u rezoluciji se od kosovske Vlade traži zakon kojim će se kažnjavati opravdavanje, umanjivanje ili negiranje genocida na Kosovu.

Srpski tabloid Blic tvrdi kako će težište biti na navodima o silovanim Albankama. Albanski političari tvrde da je tijekom rata 1998. – 1999. silovano 20.000 albanskih žena na Kosovu te kako te podatke iznose javno i prezentiraju ih na važnim međunarodnih skupovima, a nedavno i u UN-u.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:09