StoryEditor
kršenje ustava

Ustavni sud RH: "Predsjednik Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer"

Piše desk  /  19.04.2024., 14:01h

Ustavni sud RH održao je izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji.

"Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu", rekao je Šeparović na početku.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda, rekao je Šeparović.

"Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima", dodaje.

"Tijekom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu", kažu.

"Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade", rekao je Šeparović.

Krenula su pitanja. Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku.

"Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar", rekao je Šeparović.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 19:23