StoryEditor

Ustavni sud: Istražnim zatvorom nisu povrijeđena ustavna prava Josipi Rimac

Piše D  /  31.07.2020., 07:07h

Prigovore Josipe Rimac da su nadležni sudovi "propustili iznijeti dostatne razloge i okolnosti na temelju kojih su ocijenili nužnim odrediti istražni zatvor" Ustavni sud je nazvao neutemeljenima, prenosi Hina.

Zaključio je i da su prilikom odlučivanja o istražnom zatvoru razmotrene mogućnosti primjene blažih mjera, ali one nisu ocijenjene opravdanima.

Obrana Josipe Rimac podnijela je i drugu ustavnu tužbu, također zbog produljenja istražnog zatvora u kojem se nalazi od proširenja istrage, no odluku Ustavnog suda još nisu dobili.

Istovremeno, Uskok je nastavio ispitivati svjedoke koji se tiču ostalih pritvorenih osumnjičenika, a neslužbeno se doznaje da je među ispitanim svjedocima i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U Remetincu ostaje samo prvoosumnjičena Rimac

Nakon puštanja ostalih suosumnjičenika u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na neispitane svjedoke ostaje samo bivša državna tajnica.

Istraga protiv Rimac u međuvremenu je proširena pa Uskok, u odnosu na nju, treba ispitati još 16 svjedoka.

Uz Josipu Rimac u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, koji je u prvi pušten da se brani sa slobode.

U međuvremenu Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću koji je po hrvatskom nalogu uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem.

Osumnjičeni i čelnici javnih tvrtki, pomoćnica ministra gospodarstva...

Pored spomenutih sedmero, Uskok u aferi Vjetroelektrane sumnjiči predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića.

Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

U proširenju istrage Uskok Rimac, među ostalim, tereti da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije Nadu Budimir kako bi Ana-Mari Škoro prošla državni ispit.

Na teret joj se stavlja i da je svoju sestru Biserku Vujić, uz pomoć okrivljenog Saše Dujmića zaposlila u šibenskoj Elektri, ali i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina osumnjičenog Dražena Prše, glavnog urednika portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:58