StoryEditor

Uspostavljena dobra mreža epidemiologa u HNŽ-u, dvoje novozaraženih u Čitluku

Piše D  /  06.04.2020., 02:04h

Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, kaže kako je uspostavljena dobra mreža epidemiologa u bolnicama i domovima zdravlja, a epidemiolozi postoje i u Konjicu i u Čitluku koji je trenutno žarište.

"U posljednja 24 sata urađeno je 87 testova, od čega su dva bila pozitivna i oba su iz Čitluka", kazao je Avdić.

Doktorica Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, od 4. travnja zadužena je za provođenje epidemioloških mjera u Čitluku koji je posljednjih dana žarište koronavirusa u Hercegovini.

"Na području Čitluka u posljednja 24 sata bilo je 38 testiranih, a od tog broja dva su pozitivna slučaja. Jedan se veže za poslovni objekt, a jedno je lokalna transmisija gdje imamo pet izoliranih slučajeva koje danas testiramo. Vezano za poslovni objekt, tu imamo 26 zaposlenika i zajedno s članovima obitelji 84 su osobe koje su pod nadzorom", kazala je Jurić te dodala kako još uvijek postoji linearan trend zaraze.

Pojašnjeno je da se zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva inzistira na još strožijim mjerama te, kad se uzme u obzir i ta pretpostavka, tvrde da postotak smrtnosti nije visok.

"Ja sam za još strožije mjere, zabrane kretnja između općina", izjavio je Avdić.

Ova županija, zaključno s jučerašnjim danom, ima 103 slučaja zaraze koronavirusom.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:32