StoryEditor

USK zabranila ilegalnim migrantima dolazak na svoj teritorij

Piše D  /  19.08.2020., 02:08h

Ova odluka je donesena nakon posljednjih događanja u Velikoj Kladuši a sve je počelo kada je Sead Karajić u nedjelju popodne vratio autobus pun ilegalnih migranata.

Karajić je tada razbio staklo na autobusu, a njegov potez izazvao je lavinu reakcija brojnih građana koji već treću godinu trpe teror migranata, piše Avaz.

- Autobusi koji prevoze migrante bit će zaustavljeni na entitetskoj liniji i na ulazu u Unsko-sanski kanton - navedeno je u Odluci, ali kako će to izgledati u praksi ostaje tek da se vidi.

Uprkos tome, građani Velike Kladuše i danas nastavljaju sa takozvanim stražama, i kako su kazali reporteru "Avaza" na licu mjesta, skeptični su po pitanju obećanja.

Nakon što je sinoć s njima i policija bila na punktu u Purićima kod Velike Kladuše, ocijenili su to pravim potezom, za koji su iskazali nadu da nije stigao prekasno.

- Tek sada osjećamo da je policija uz nas - kazali su građani koji su do 2 sata iza ponoći dežurali na punktu.

Zbog migrantske krize u Bihaću su najavljeni masovni protesti 29. kolovoza.

Posljednji događaji u Krajini jasno otkrivaju kolika je šteta po interes države i građana nastala kada je SDA, odnosno Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH personalno odbio plan Fahrudina Radončića u vezi sa migantskom krizom.

Jer, brza deportacija migranata i njihova izolacija u migrantskim centrima naravno u skladu sa najvišim standardima poštivanja ljudskih prava, sada se jasno pokazuje, jedini su kvalitetan i efikasan način da se sačuva sigurnost građana i lokalnih zajednica, posebno onih, na migrantskoj ruti.

Dnevnik.ba
 

24. travanj 2024 17:02