StoryEditor
ratni zločini

UN pozvao na procesuiranje počinitelja zločina u sukobu u Gazi

Piše hina  /  23.02.2024., 20:18h

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) Volker Turk je rekao da počinitelji teških povreda ljudskih prava u sukobu između Izraela i Hamasa moraju biti procesuirani.

Ukorijenjena nekažnjivost na koju OHCHR upozorava godinama ne smije se nastaviti, napisao je Turk u svom izvješću o situaciji u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Naglasio je kako ta nekažnjivost doprinosi kršenjima prava koja mogu prerasti u međunarodne zločine.

Austrijanac je pozvao sve strane uključene u sukob da stanu na kraj nekažnjivosti i provode brze, neovisne, nepristrane, temeljite, učinkovite i transparentne istrage navodnih zločina.

Turk je pozvao i na primirje iz humanitarnih razloga, da se osigura puno poštivanje međunarodnog prava te osigura procesuiranje onih koji ga krše.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu prošli je mjesec naredio Izraelu da zaustavi činove genocida nad Palestincima te da učini više kako bi zaštitio civile. Sud ipak nije naredio primirje, kao što je to tražila Južnoafrička Republika, pokretačica procesa pred tim sudom.

JAR je u utorak u odvojenom procesu pozvao sud da donese neobvezujuće pravno mišljenje da je izraelska okupacija palestinskih teritorija ilegalna, tvrdeći da će to olakšati postizanje dogovora.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 21:29