StoryEditor
u 104. godini

Umro je Joža Manolić

Piše desk  /  15.04.2024., 08:55h

U ponedjeljak je umro je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara

U 104. godini umro je Josip Manolić, potvrdila je njegova kćer Zrnka za Nacional. U svojoj dugoj političkoj karijeri bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivši je visokopozicionirani pripadnik UDBA-e. Rodio se 1920. godine, u vrijeme prije izuma televizije, a tada su bili živi i Nikola Tesla i Adolf Hitler.

"Moj otac samo je zaspao jutros. Otišao je u miru", kazala je njegova kći Zrinka za 24 sata te je dodala kako u nedjelju nije mogao pričati. "Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili", otkrila je.

Preživio je čak četiri režima i dva svjetska rata, a treći, je rekao da neće dočekati i to samo zato što je vjerovao da do njega neće doći. Na svoj je stoti rođendan preživio i zagrebački potres, ali i pandemiju, a ta je bila zadnja od osam koje je preživio, zbog koje je proslavu okruglog rođendana morao odgađati dva puta.

2020. pokopao je 36 godina mlađu suprugu

Manolić se rodio kad je svijetom vladala pandemija španjolske gripe koja je usmrtila milijune, a imao je osam godina kad je otkriven antibiotik, ali do njegove primjene prošla su desetljeća, baš kao i od prvog cjepiva protiv gripe.

U svojim 30-ima preživio je epidemiji azijske gripe, nakon koje je uslijedila i hongkonška gripa. Kad je imao 61 godinu svijetom se raširio HIV. Doživio je i SARS, ptičju i svinjsku gripu, MERS i pandemiju COVID-19.

U kolovozu 2020. godine preminula 36 godina mlađa supruga Mirjana Ribarić te je opet ostao udovac. "Jako mi je teško, baš se mučila pred kraj. Bolovala je od raka pluća. Strašno je gledati kako se netko bori za dah", kazao je tada Manolić.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 10:00