StoryEditor
Robert Badinter

Umro čovjek koji je objavio da se raspala Jugoslavija

Piše desk  /  09.02.2024., 12:39h

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je danas u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.

Badinter - odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća - u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojega su 15. siječnja 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine. Židovski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 01:28