StoryEditor
"pomak u filozofiji"

Ukrajinski premijer pozvao Njemačku i SAD da Ukrajini isporuče svoje najmodernije tenkove

Piše hina  /  02.09.2022., 16:25h

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je Njemačku da Kijevu osigura moderne borbene tenkove kako bi pomogla svojim oružanim snagama u borbi protiv ruske invazije koja još traje.

“Potreban nam je pomak u filozofiji koja stoji iza isporuka oružja. Pod tim mislim da bi se trebali isporučivati ​​i moderni tenkovi”, rekao je Šmihal agenciji dpa uoči svojeg posjeta Berlinu ovog vikenda. “Očekujemo da će SAD isporučiti tenkove Abrams, a Njemačka tenkove Leopard 2. To su moderni tenkovi koje Ukrajina treba na bojnom polju”, nastavio je.

Izravna opskrba Ukrajine borbenim tenkovima i borbenim vozilima pješaštva ostaje neka vrsta tabua u Njemačkoj, gdje je javnost obično oprezna u pogledu bilo kakvog oblika strane vojne intervencije.

Ni jedna druga članica NATO-a do sada nije Ukrajini isporučila takve sustave naoružanja.

Šmihal bi trebao stići u Berlin u subotu, a u nedjelju će ga primiti njemački kancelar Olaf Scholz.

On je najviše rangirani ukrajinski političar koji će posjetiti Berlin otkako je Rusija napala Ukrajinu prije nešto više od šest mjeseci.

Njemačka je u početku oklijevala opskrbiti Kijev oružjem, ali je kasnije poslala 10 haubica, tri višecijevna bacača raketa i tri oklopna vozila za spašavanje. “Njemačka je učinila golem napredak što se tiče isporuka oružja Ukrajini”, rekao je Šmihal, od početnog slanja kaciga i zaštitne opreme do najsuvremenijeg oružja.

Međutim Šmihal je također naglasio da Ukrajina treba više oružja što je prije moguće i pozvao Njemačku da pošalje više tenkova i sustava protuzračne obrane. Rekao je da je Ukrajini potrebna i potpora Međunarodnog monetarnog fonda i EU-a kako bi se u zemlji izbjegla gospodarska hiperinflacija. “Mi se borimo za mir. Mislim da se ne možete umoriti od borbe za mir”, dodao je. “Svi smo na nišanu ovog režima. Moramo stajati zajedno i zajedno se boriti za slobodu u Europi.”

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:58