StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajinska vojska suočena s nedostatkom artiljerijskih granata

Piše fena  /  18.12.2023., 14:19h

Ukrajinske trupe na prvoj liniji fronta suočavaju se s nedostatkom artiljerijskih granata i umanjile su obim nekih vojnih operacija zbog nedostatka strane pomoći, kazao je Reutersu visoki vojni general.

Brigadni general Oleksandr Tarnavski govorio je nakon što su republikanski zastupnici blokirali paket američke pomoći od 60 milijardi dolara, a Mađarska je blokirala 50 milijardi eura financiranja Europske unije za Kijev dok se bori protiv ruske invazije.

- Postoji problem sa municijom, posebno postsovjetskom (granatama) - to je 122 milimetra, 152 milimetra. I danas ti problemi postoje na kompletnoj liniji fronta - rekao je on u intervjuu.

Tarnavski je kazao da je nedostatak artiljerijskih granata "veoma veliki problem" i da pad strane vojne pomoći ima utjecaj na situaciju na bojnom polju.

- Obim koji danas imamo nije nam dovoljan, s obzirom na naše potrebe. Dakle, mi ga preraspoređujemo. Preplaniramo zadatke koje smo sami sebi postavili i smanjujemo ih jer moramo da ih osiguramo - rekao je on, ne iznoseći detalje.

Njegovi komentari naglašavaju oslanjanje Kijeva na zapadnu vojnu pomoć u borbi protiv ruskih trupa duž fronta od 1.000 kilometara, skoro 22 mjeseca nakon najvećeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata.

Ruske snage također se suočavaju s problemima s municijom, rekao je Tarnavski, ne precizirajući njihovu prirodu.

Umorni ukrajinski vojnici na jugoistočnom frontu prešli su u defenzivu u nekim oblastima, ali pokušavaju da napadnu u drugim, kaže on.

- Ukrajinske snage i dalje očekuju pobjede, ali bi imale koristi od rezervi da ih rotiraju i odmore - rekao je on.

- U nekim područjima smo krenuli (u obranu), a na nekima nastavljamo s ofenzivnim akcijama - manevrom, vatrom i kretanjem naprijed. I pripremamo rezerve za naše nove velike akcije - dodao je.

Tarnavski, komandant operativne grupe "Tavrija", prredvodio je kontraofenzivu u kojoj su protjerane ruske trupe iz južnog grada Hersona i sa zapadne obale rijeke Dnjepar u studenom 2022., što je posljednji veliki uspjeh Kijeva na bojnom polju.

Također je imao istaknutu ulogu u većim napadima u jugoistočnoj regiji Zaporožja ove godine koji je postigli slab napredak u suočavanju s ogromnim ruskim rovovima i minskim poljima.

Rusija je u ofenzivi na istoku i pokušava opkoliti strateški istočni grad Avdijevku, čiju obranu nadzire Tarnavski.

- Njihova namjera (ruskih snaga) ostaje (ista). Jedino što se mijenjaju njihove akcije, mijenjaju se taktike, napadi se izvode stalno - kazao je on.

- Situacija u Avdijevki mijenjala se "svakog dana i svake noći", a ruske snage su redovno mijenjale svoju taktiku, postižući "djelimičan uspjeh u nekim područjima na dubini od oko 1,5 do dva kilometra - rekao je Tarnavski.

- Vjerujem da danas čvrsto držimo ove linije. Danas nas neprijatelj pritiska svojom brojnošću. Njima nikada nije stalo i ne brinu o svom ljudstvu - rekao je on.

Avdijevka se naširoko smatra vitalnom za ruski cilj da preuzme punu kontrolu nad dvije istočne pokrajine Donjeck i Lugansk - dvije od četiri ukrajinske regije za koje Rusija tvrdi da ih je pripojila, ali nema punu kontrolu nad njima.

Nijedna strana ove godine nije ostvarila značajne teritorijalne dobiti i borbe su uglavnom iscrpljene.

Tarnavski je kazao da sve brigade rade na načinima da se osoblje malo odmori.

- Danas imamo određene poteškoće s ljudstvom koje imamo na prvim linijama fronta. Da, oni danas nisu tako svježi, nisu tako odmorni. Svaki zapovjednik treba da ima rezervu - rekao je on. 

Kijev je raspravljao o načinima da se poboljša način na koji se muškarci regrutiraju u vojsku, a zakonodavci sastavljaju zakone za poboljšanje procesa, iako točni detalji još nisu poznati.

Tarnavski je rekao da su zimski uvjeti- hladnoća, smanjena vidljivost i nedostatak pokrivača od drveća bez lišća - izazov za obje strane.

- Imamo, međutim, dugogodišnje iskustvo izvođenja vojnih operacija u zimskim uvjetima. Komplicirana je i logistika, i evakuacija i kretanje opreme i osoblja - rekao je.

Ukrajini su sve potrebnija sredstva za obranu od rastućih napada ruskih bespilotnih letjelica, ali Ukrajina se oslanja na isporuku zapadnih borbenih aviona F-16, kaže on.

- Uz prisustvo F-16, to će biti potpuno drugačije. Po mom mišljenju, kao pješadijskog oficira,  F-16 je poput Mercedesa u poređenju sa Zaporožecom (starim sovjetskim automobilom). Svi se nadamo – izjavio je ukrajinski general za Reuters.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 08:22