StoryEditor
strahote rata

Ukrajinca njegovale ruske medicinske sestre: Govorile su da im je sin umro zbog mene

Piše desk  /  06.05.2022., 20:26h
Ukrajinski vojnik Hlib Strižko borio se u čeličani u Mariupolju koju su zauzele ruske snage te je zatočen nakon ranjavanja

On je jedan od vojnika koji su vraćeni u Ukrajinu za vrijeme razmjene ruskih i ukrajinskih vojnika. U vozilu hitne pomoći se onesvijestio i završio u bolnici pod kontrolom separatista.

"Ruski vojnik mi je rekao da ćemo sada morati zaboraviti ukrajinski jezik i da ćemo pomoć dobiti samo ako je zatražimo na ruskom", rekao je ukrajinski vojnik za CNN.

Strižka su održali na životu kako bi ga Rusi mogli zamijeniti za svoje vojnike. On je ranjen 10. travnja, a razmjena se dogodila 22. travnja, prenosi Index.hr.

"Medicinske sestre su mi govorile da je zbog mene poginuo njihov sin"

Ukrajinac je ispričao da ih je bilo dvoje prikovanih za krevet te da su ih medicinske sestre morale hraniti.

"Medicinske sestre su mi govorile da je zbog mene poginuo njihov sin. Pokušao sam imati razumijevanja, ali su nas optuživale za stvari koje nikada nismo radili. K tome, stalno su nam čitale ruske vijesti, i ujutro i navečer. Bio je to velik psihički pritisak i iskrivljavanje stvarnosti", rekao je vojnik za CNN.

Ukrajinac se još oporavlja od slomljene čeljusti, zgnječene zdjelice, potresa mozga i oštećenja vida.

"Kad zatvorim oči, vidim trenutak kada je tenk pucao u mene"

Vojnik se prisjetio žestokih borbi koje su se vodile u Mariupolju. Ispričao je što se često događa kada zatvori oči.

"Vidim trenutak kada je tenk pucao na mene i vidim da mi je bok ozlijeđen. Svaki put kada bih čuo da je neki suborac mrtav, to sam shvatio osobno", rekao je.

Ukrajinac kaže da mu je postalo zastrašujuće kada mu je situacija s ratom i mrtvim suborcima postala normalna. "Postalo je strašno zaspati u tišini", komentirao je.

Kaže da nikada neće zaboraviti kada je prvi put morao prijatelju podvezati dio tijela i scenu kako ruski zrakoplovi uništavaju cijele hangare.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 11:53