StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajina: Rusija raznijela branu Kahovku da spriječi ofenzivu na jugu

Piše hina  /  11.06.2023., 18:25h

Branu Kahovku digle su u zrak ruske snage kako bi spriječile ukrajinske snage u napredovanju u južnoj regiji Hersonu, rekla je u nedjelju zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

Ukrajina je optužila ruske snage da su digle branu u zrak iz svoje hidroelektrane. Mjesto je pod ruskom okupacijom od prvih tjedana ruske invazije u veljači prošle godine.

Moskva je za rušenje brane okrivila Ukrajinu. Dvije strane jedna drugu optužuju za granatiranje civila dok se provode spasilačke akcije.

"Eksplozija hidroelektrane Kahovke očito je izvedena s namjerom da se ukrajinske obrambene snage spriječe u pokretanju ofenzive u sektoru Herson", rekla je Maliar na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rekla je da je cilj akcije, koja je izazvala golemu poplavu gradova i sela, zarobila stanovnike i odnijela cijele kuće, također bio pomoći u raspoređivanju ruskih rezervnih snaga u područja Zaporižja i Bahmut.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu da se u Ukrajini odvijaju protuofenzivne i obrambene operacije.

Nije iznio detalje. Vojni glasnogovornik rekao je da su ukrajinske snage u protunapadu napredovale do 1400 metara na brojnim dijelovima crte bojišnice u blizini istočnoga grada Bahmuta.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 12:06