StoryEditor
ukrajina i NR donjeck

Ukrajina realizirala najveću razmjenu ratnih zarobljenika od početka invazije

Piše hina  /  29.06.2022., 21:18h

Ukrajina je u srijedu uspjela realizirati najveću razmjenu ratnih zarobljenika od ruske invazije, osiguravši povratak 144 vojnika, među kojima je 95 branitelja iz čeličane u Mariupolju, a oslobađanje istog broja vojnika osigurala je i samoproglašena proruska Narodna Republika Donjeck.

Prema ukrajinskoj vojno obavještajnoj agenciji (GUR), većina ukrajinskih ratnih zarobljenika je bio teško ranjen, s prostrijelnim ranama, opeklinama, lomovima kostiju i amputiranim udovima.

Rusija nije izvijestila o razmjeni zarobljenika, ali je čelnik Narodne Republike Donjeck rekao da je oslobođeno 144 separatističkih boraca, uključujući i vojnike ruske vojske.

“Kijevu smo predali isti broj zarobljenika iz ukrajinskih oružanih jedinica, od kojih je većina bila ranjena”, rekao je Denis Pušilin.

Rusija i separatisti drže u zarobljeništvu još nekoliko stotina ukrajinskih boraca, a Kijev je posebice zabrinut za sudbinu brigade Azov. U današnjoj razmjeni su bila i 43 borca upravo iz te postrojbe. Rusija pripadnike Azova svrstava u krajnje desnu grupaciju.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 09:58