StoryEditor

Ukrajina razočarana papom Franjom, na razgovor odmah pozvan vatikanski veleposlanik

Piše desk  /  12.03.2024., 09:17h

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak papinskog nuncija da izrazi "razočaranje" zbog izjava pape Franje da bi Ukrajina trebala "pokazati hrabrost bijele zastave" i početi pregovore s Rusijom kako bi se završio dvogodišnji rat.

Papinskom veleposlaniku u Ukrajini, litvanskom nadbiskupu Visvaldasu Kulbokasu rečeno je da se Papa treba suzdržati od izjava koje "legaliziraju pravo moći i potiču daljnje nepoštivanje normi međunarodnog prava", stoji u priopćenju na web stranici ministarstva.

U priopćenju se navodi da se od Pape "očekuje da pošalje signale svjetskoj zajednici da se odmah udruže snage kako bi se osigurala pobjeda dobra nad zlom".

"Ukrajina traži mir kao niti jedna druga država. Ovaj mir, međutim, mora biti pravedan i temeljen na načelima Povelje UN-a i mirovne formule koju je predložio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij", dodaje se.

Zelenski je odbacio papine komentare u nedjelju, iako ga nije izrijekom spomenuo. Rekao je da se udaljene vjerske osobe ne bi trebale uplitati u "virtualno posredovanje između nekoga tko želi živjeti i nekoga tko želi uništavati".

Glavni tajnik NATO-a žestoko prozvao papu zbog izjave o Ukrajini: ‘To će biti opasno za sve nas‘

Mirovni plan Zelenskija poziva na povlačenje ruskih vojnika i vraćanje na granice Ukrajine iz 1991. Moskva kaže da ne može voditi nikakve razgovore pod takvim uvjetima.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 14:14