Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme koji se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij obratio se videovezom u uvodnom dijelu summita.DAMIR SENčAR - Hina
StoryEditor
Volodimir Zelenskij

"Ukrajina primila prvu tranšu europske pomoći od 3 milijarde eura za 2023."

Piše hina  /  17.01.2023., 17:48h

Ukrajina je primila prvu tranšu u iznosu od 3 milijarde eura europske pomoći vrijedne 18 milijarda za 2023., rekao je u utorak predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Ukrajina je primila prve tri milijarde eura novog makrofinancijskog programa vrijednog 18 milijarda eura" za potporu ukrajinskom gospodarstvu, izrazio je zadovoljstvo predsjednik na Twitteru.

Zahvalio je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i dvadeset sedmorici na njihovoj "čvrstoj potpori" Kijevu, gotovo 11 mjeseci nakon početka ruske invazije.

Europska unija je sredinom prosinca glasovala za tu novu financijsku pomoć Ukrajini, nakon teških pregovora zemalja članica.

Europljani su se konkretno obvezali da će svaki mjesec tijekom 2023. osigurati Ukrajini 1,5 milijardi eura kojima će financirati javnu potrošnju. Pomoć je u obliku zajma na 35 godina bez kamata, s mogućnošću otpisa duga.

Pomoć ipak prate neki uvjeti koje je postavio Bruxelles.

"EU mora biti siguran da će Ukrajina namjenski iskoristiti 18 milijarda eura", istaknula je za ukrajinsku mrežnu stranicu Eurointegration.com potpredsjednica vlade Olga Stefanišina, napominjući da su među uvjetima pitanja u vezi s "vladavinom prava" i suzbijanje korupcije.

Europska omotnica treba pomoći održivosti ukrajinskog državnog proračuna, pošto je Zelenski ocijenio da mu u 2023. treba oko 45 milijarda dolara.

Ukrajinski Centar za gospodarsku strategiju misli da bi ukupna vrijednost zapadne pomoći (financijske, vojne i druge) Ukrajini u 2023. mogla dosegnuti 100 milijarda dolara, od čega više od 40 milijarda samo za oružane snage.

06. svibanj 2024 01:37