StoryEditor
potvrda ministra obrane

Ukrajina primila još njemačkih i američkih raketnih sustava

Piše fena  /  01.08.2022., 17:20h

Ukrajina je primila još njemačkih i američkih sustava višecijevnih bacača raketa, u okviru niza isporuka preciznog teškog naoružanja koje su obećali njeni saveznici, priopćio je ukrajinski ministar obrane u ponedjeljak.

Vlada u Kijevu u više je navrata apelirala na Zapad da pošalje još dugometne artiljerije dok pokušava preokrenuti ravnotežu snaga na terenu u ruskoj invaziji pokrenutoj 24. veljače i napasti ruske linije snabdijevanja i skladišta municije.

Moskva optužuje Zapad da produžuje sukob dajući Ukrajini još naoružanja i tvrdi da snabdijevanje dugometnim naoružanjem opravdava ruske napore da proširi kontrolu nad još ukrajinske teritorije radi vlastite zaštite.

Ukrajina je primila još četiri Artiljerijska raketna sustava visoke mobilnosti (HIMARS) američke proizvodnje, priopćio je ministar obrane Aleksej Reznikov.

- Zahvalan sam američkoj vojsci i ministru obrane Lloydu Austinu, kao i američkom narodu za jačanje ukrajinske vojske - piše Reznikov na Twitteru.

HIMARS ima duži domet i precizniji je od ukrajinske artiljerije iz sovjetske ere, omogućujući ukrajinskim snagama da pogode ruske mete koje su ranije bile nedostižne.

Sudeći po procjenama eksperata, Ukrajina već djeluje s desetkom HIMARS sistema. Ukrajinska vojska također je primila tri MARS II MLRS, njemačku verziju višecijevnih raketnih bacača M270 američke proizvodnje. Isporuku je objavila njemačka ministrica obrane Christina Lambrecht 26. srpnja, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:31