StoryEditor
rat u ukrajini

Ukrajina pretrpjela veliki ruski raketni napad

Piše fena  /  13.01.2024., 12:08h

Ukrajina je pretrpjela veliki ruski raketni napad u ranim jutarnjim satima u subotu, dok je njena protuzračna obrana uspjela srušiti daleko manji udio njih nego inače, javio je Reuters.

Prema ukrajinskim zračnim snagama, Rusija je lansirala 37 projektila i tri bespilotne letjelice. Osam projektila je oboreno, navodi se u priopćenju na društvenim mrežama.

Glasnogovornik zračnih snaga rekao je ranije ove sedmice da Ukrajina sada pati od manjka raketa protuzračne obrane. Nije odmah bilo jasno je li ovaj ili bilo koji drugi faktor bio razlog niske stope pogodaka.

Većina tipova projektila korištenih tijekom noći bili su balistički tipovi izuzetno brzih kretanja, navele su zračne snage. Njih je mnogo teže oboriti.

-Treba napomenuti da više od 20 od svih navedenih (naoružanja) koja nisu ušla u broj oborenih, nisu postigla svoje ciljeve kao rezultat aktivnih protivmjera elektronskog ratovanja - dodaje se u priopćenju.

Nema detalja o ciljevima napada.

Protuzračna obrana oborila je ruske projektile u najmanje pet regija širom Ukrajine, priopćili su lokalni dužnosnici iz tih pokrajina.

Pogođen je veliki jugoistočni grad Dnipro, rekao je lokalni guverner, također ne iznoseći pojedinosti o tome šta je pogođeno.

Policija u sjevernoj regiji Chernihiv objavila je sliku velikog kratera koji je napravio oboreni projektil.

- Kao posljedica pogotka krhotina neprijateljskog projektila, oštećeno je nekoliko privatnih kuća i nestambenih zgrada, a jedna je zgrada praktično uništena - napisala je policija.

Nitko nije ozlijeđen, ali je stradao pas, priopćila je policija.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:52