StoryEditor
nedostatak osoblja

Ugrožena austrijska vojna misija u BiH i na Kosovu

Piše desk  /  13.09.2022., 12:24h

Austrijska vojska se suočava s “ogromnim problemima” u pronalaženju dovoljno vojnog osoblja za strane misije na Balkanu, što predstavlja prijetnju za sudjelovanje u misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, navodi se u internoj evaluaciji misija u inozemstvu, navodi Austria Press Agency (APA) a prenosi Der Standard.

U internom izvještaju u koji je uvid imala APA posebno se ističe problem u pronalaženju osoba u medicinskom sektoru.

Kontingent austrijske vojske na Kosovu trenutno je popunjen 78 posto, a nedostaje 81 vojnik. Popunjenost bolničara je samo 36 posto, te je njih trenutno samo 5 umjesto 14, a nema ni jedan austrijski doktor na licu mjesta. Navodi se da ovo narušava reputaciju austrijske vojske kao pouzdanog partnera.

Funkcije ne mogu biti ispunjene

“Ispunjavanje zadatka za AUTCON46/KAFOR-a je u opasnosti! Zbog nedostatka osoblja, funkcije koje su kritične za misiju više ne mogu biti ispunjene“, navodi se u dokumentu, te se dodaje da se ne može garantirati pravilan rad u nekim oblastima.

U Bosni i Hercegovini je austrijska vojska prisutna od 2004. godine. I ovdje je trenutno samo 78 posto pozicija popunjeno, te se problemi posebno odnose na medicinski sektor.

“Ispunjavanje zadatka za AUTCON36/EUFOR ALTHEA nije postignuto zbog nedostatka osoblja u podoblasti medicinskog snabdijevanja, ocjenjuje se kao slabo u cjelini i da negativno utječe na operativno upravljanje u EUFOR-u“, navodi se u zaključku.

Pojačane mjere za zapošljavanje

Iz resora je za APA-u priopćeno da su za kontingente na Zapadnom Balkanu uvedene pojačane mjere zapošljavanja, jer je sudjelovanje u misijama u inozemstvu, pogotovo u dugotrajnim misijama, izgubilo atraktivnost.

Navodi se da je u fokusu osigurati medicinsko zbrinjavanje austrijskih vojnika, ali i da austrijska vojska u cjelini nije pošteđena nedostatka liječnika, te da je fokus vojnog zdravstva i kadrovske službe na naporima da se dovede dovoljno medicinskog osoblja u operativna područja.

“Problem je postao očigledan, prije nekog vremena je prepoznat i radi se na rješavanju problema”, navodi se.

Der Standard navodi da se također pretpostavlja se da će smanjenje sigurnosnog osoblja u veleposlanstvima značiti da će biti na raspolaganju više osoblja za zadatke u inozemstvu.

Problem nedostatka ljudstva na ključnim funkcijama srednjoročno će biti riješen time što će od listopada 2022. godine gotovo potpuno popunjen pješadijski bataljon (Jägerbataillon 25) iz Klagenfurta preuzeti austrijsku inozemnu misiju pri KFOR-u, navodi se.

Član Nacionalnog vijeća Austrije Reinhard Bosch pozvao je vladu da “umanji nesretnu preopterećenost vojske civilnim zadacima”. Prema njegovim riječima, to uključuje mjere za borbu protiv pandemije, sigurnosno osoblje za ambasade i granične operacije na istoku. Također je izjavio da mora doći do povećanja plaća kako bi služba u inozemstvu postala više privlačna.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:37