StoryEditor

Ugledni liječnici otpisani zbog godina života gube i posljednje bitke za svoje pozicije

Piše D  /  06.02.2021., 09:02h

Liječnička komora Federacije Bosne i Hercegovine je grubom administrativnom odlukom oduzela licencu za rad našim najiskusnijim liječnicima koji su navršili 75 godina života. Odmah nakon te odluke liječnici su odlučili pokrenuti tužbu protiv Liječničke komore.

Tisuće života

Međutim, kako Oslobođenje saznaje, Općinski sud Županije Sarajevo je odbio tužbu liječnika, ali oni neće odustati. Ovu informaciju je potvrdio i Marko Bukša, ugledni sarajevski kardiolog.

– Liječnička komora je odlučila primijeniti svoje odluke na najiskusnijim liječnicima, liječnicima koji su spasili tisuće života i koji su priznati kako u našoj zemlji tako i u drugim zemljama. Istina je da su na prvostupanjskom sudu oni odbili naš zahtjev, zapravo našu tužbu. Na tu presudu je uložena žalba drugostupanjskom sudu, dakle Županijskom sudu. Ne smijem detalje iznositi, istaknuo je Bukša za Oslobođenje.

Mnogi su naveli kako će grubom administrativnom odlukom ogromno iskustvo biti bačeno u vodu, međutim Bukša navodi kako ne želi to promatrati s emotivne strane te da se ovo može definirati kao nasilje bazirano na političkoj pozadini.

– Ja svoj rad nastavljam u Republici Srpskoj, kao i ostale moje kolege. U Federaciji je sve postalo apsurdno. Ja ovo nisam doživio kao poniženje nego kao jedno siledžijstvo. Uvijek je bio zakon jačeg, sila Boga ne moli. Kod nas je to malo izraženije nego u drugim državama. To je jedno bezakonje kompletno. Nije mi jasno zbog čega je zabranjen rad u privatnim klinikama, ako imam liječničko uvjerenje da sam u potpunosti zdrav. Nema elemenata i načina da se to spriječi. Uostalom, ne želim sebi dopustiti da se oko toga nerviram, istaknuo je Bukša.

Pružiti priliku

Pojasnio je da veliki broj liječnika kojima su oduzete licence u Federaciji sada radi u Republici Srpskoj gdje su mogli dobiti licencu.

– Više puta smo rekli da se radi o diskriminaciji. To je privatna ustanova. Ne može se nikome nametnuti kojeg liječnika želi u privatnoj ustanovi. Nije to javna ustanova da se sa 65 godina ide u ambulantu. Ako nisam sposoban za rad to će vlasnik privatne klinike a i pacijenti sami uvidjeti, zaključio je Bukša.

Raniji stav Liječničke komore da liječnici stariji od 75 godina nemaju što tražiti u ordinacijama, već da je potrebno pružiti priliku i mladim liječnicima, te odluku Suda ŽS da odbije žalbe liječnika , prokomentirao i Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Liječničke komore ŽS..

– Ja sam u potpunosti protiv te odluke i smatram da su tu odluku donijeli nekompetentni ljudi. Što se tiče odbijanja, mogu samo reći da svi znamo kakvo je sudstvo i Tužiteljstvo BiH. Meni je suludo da su liječnici jedini koji imaju vremensku dob kada im je zabranjeno raditi. Samo u Federaciji ovo se može dogoditi. Ima ljudi koji su sa 75 dinamičniji od nekih od 45, to sve priroda uredi. Mnogo je sretnije složen taj dio u RS. Oni to prihvaćaju i dobar dio naših liječnika ima licencu iz RS-a, kazao je Kulenović za Oslobođenje.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:57