StoryEditor
priopćenje

Udruženje: Nevenka Vrkić Tromp jedna je od autorica izvještaja koji je amnestirao Srbiju od genocida u Srebrenici

Piše fena  /  08.05.2022., 11:52h
Udruženje žrtava i svjedoka genocida osudilo je danas činjenicu da je priznanje Počasne građanke Županije Sarajeva uručeno Nevenki Vrkić Tromp, za koju je u obrazloženju kazano da joj se ovo priznanje dodeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u priopćenju udruženja koje okuplja žrtve najtežeg zločina počinjenog na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, Nevenka Vrkić Tromp jedna je od autorica sramnog izvještaja NIOD, izvještaja koji je 2002. godine amnestirao Srbiju od genocida u Srebrenici.

Podsjećaju da je to bilo vrijeme kad je započeo postupak protiv Slobodana Miloševića i u vrijeme kad je BiH vodila odsutnu bitku pred sudom pravde u tužbi protiv SRJ-Srbije, a danas se po tko zna koji put ponovo pokušava obmanuti i dezinformirati javnost u BiH.

- Nevenka Vrkić Tromp je bosanske medije i javnost po tko zna koji put obmanjivala pričajući ponovo i o slučaju Slobodana Miloševića pred sudom u Haagu - dodaju iz Udruženja.

Pozvali su bh. javnost da pročita dio intervjua, iz 2007. godine Grahama Blewitta, zamjenika glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte, koji kaže da Carla del Ponte nije imala dovoljno dokaza za optužbu o genocidu protiv Slobodana Miloševića. No, bila je odlučna da to učini suprotno stavu tužitelja Nicea u predmetu Milošević.

- Imajući u vidu da su Nice i Vrkić bili i ostali najbliži suradnici, pozivamo je da javnosti objasni zašto i kako su Nice i Bluit rušili optužnicu za genocid u BiH. Koji je tada bio njezin stav ili su njezini stavovi i radovi bili beznačajni kako ovih dana pokušava prikriti svoju ulogu u izvještaju NIOD i od kojeg se nikad nije ogradila i čak nakon što joj je poklonjeno priznanje - istaknuto je u priopćenju.

Priznanje Vrkićki je i potvrda i priznanje NIOD -u da je "uradio dobar posao", smatraju u Udruženju i dodaju da je Vojislav Šešelj predložio da se u Srbiji autorima NIOD izvještaja dodjeli posebno priznanje.

- Neka Vrkić kaže istinu ili neka zauvijek zašuti i oslobodi nas i javnost BiH svojih obmana i laži - zaključuje se u priopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pet udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe", "Majke Srebrenice", "Žena Podrinja", "Žene Srebrenice" i "Žrtava i svjedoka genocida" ranije je uputilo zastupnicima u Skupštini Županije Sarajevo zahtjev za poništavanje priznanja - počasni građanin ŽS za 2022. godinu, koje je dodijeljeno Nevenki Vrkić Tromp.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 08:08