StoryEditor
teške teme

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO iz Livna sudjelovala u projektu ‘Veteranski dijalozi‘

Piše fena  /  11.12.2023., 16:34h

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO Gradska organizacija Livno sudjelovala je u projektu jačanja branitelja i profesionalaca iz devet gradova i općina u Bosni i Hercegovini ‘‘Veteranski dijalozi‘‘.

"Veteranski dijalozi" održavaju se u organizaciji Udruge za potporu braniteljima, obiteljima i žrtvama rata u BiH ‘‘Pravi požar‘‘ iz Dervente, uz potporu međunarodnih organizacija IOM i USAID s ciljem stjecanja informacija i vještina za budući aktivistički rad u lokalnim zajednicama, priopćeno je u ponedjeljak iz Udruge branitelja Domovinskog rata HVO Gradska organizacija Livno.

Uz ratne veterane Vojske Republike Srpske, Armije BiH i HVO-a, sudjelovali su psiholozi i socijalni radnici iz Bosne i Hercegovine.

"Iako ove teme nisu nimalo lake i jednostavne, pogotovo kada je riječ o osobnim traumama, imajući u vidu, da sudionici seminara dolaze iz tri zaraćene strane, Udruga posebno ističe, nevjerojatnu potrebu sudionika za razgovor o ovim teškim temama, što itekako doprinosi izgradnji mira i suživota u BiH", poručuju u priopćenju.

Kako kažu, braniteljska populacija je najranjivija skupina ljudi, koja je iz rata izašla traumatizirana, a kako vrijeme prolazi, njihovi problemi su sve veći.

"Kao udruga, ali i društvo općenito, moramo učiniti puno više jer smo dosad svi zakazali kad je riječ o pomoći tim ljudima, koji se susreću s velikim problemima, prije svega, jer nisu zasnovali obitelj, odaju se alkoholu i drogama, izgledaju izgubljeno, a takvima je potrebna naša pomoć jer su prošli ratne traume", naglasili su.

Seminari, kao svjetlo u tami ratne traume u BiH, održani su u Ključu, na Vlašiću, Tesliću i Petrovu kod Gračanice na temu pružanja podrške osobama s PTSP-om, ratnom traumom, sindromom izgaranja i izazovima formiranja skupina za daljnju potporu braniteljima, vodile su psihologinje Branislava Stević i Milica Jakšić Kollars, s kolegama Draganom Žuljević, Tamarom Boškić Beara i Vladanom Bearom iz Centra za ratnu traumu iz Novog Sada.

Iz navedene udruge su istaknuli kako u 2024. godini planiraju, uz potporu lokalne zajednice, utemeljiti grupu sastavljenu od psihologa, psihijatara, socijalnih radnika i branitelja za pomoć najranjivijim skupinama branitelja.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 07:05