StoryEditor

Ubojstvo Olivera Ivanovića - što donose idući dani na Kosovu i u regiji?

Piše D  /  17.01.2018., 09:01h

Istraga tek treba pokazati je li bilo riječ o atentatu. Građani su jučer palili svijeće u hramu sv. Save u Beogradu, a svijeće su paljene i u Novom Sadu Nišu, Kosovskoj Mitrovici... 

Srbija napustila pregovore, Priština ne želi Beograd u istrazi

Obdukcija je pokazala da je Ivanović ubijen pištoljem duga devetka, sa šest metaka. Raspisana je nagrada od 10.000 eura za onoga čija informacija će pomoći uhićenju zločinaca. Kosovska policija javila je jutros da ima saznanja čiji je automobil koji je pronađen spaljen nekoliko ulica dalje odmah nakon ubojstva. Istragu vode dva tužitelja, Srbin i Albanac. 

Iz Srbije i zemalja u okruženju stižu osude za ubojstvo i pozivi na mir. "Svi se pribojavaju najgoreg scenarija - da se nešto slično ponovi na sjeveru Kosova ili negdje u okruženju. Znamo do čega bi to moglo dovesti", kazao je jutros za Studio 4 Igor Rotim, javljajući se iz Beograda.  Sam Ivanović inače je bio zagovornik mirnije struje, smatraju ga umjerenim političarem. 

"Bio je čak protiv srpske političke opcije na sjeveru Kosova, koja se zauzimala za tvrdu liniju. Bio je za dijalog, bio je u neku ruku lider kosovskih Srba. Sam je u relativno nedavnom intervjuu za Vreme, nakon što su mu zapalili automobil lani, upozoravao na to da se srpski narod na Kosovu boji, ali ne Albanaca, nego mafijaša i kriminalaca koji, kako je on rekao, vladaju tim područjem. Spominjao je drogu i ubojstva, rekao je da je u zadnje dvije godine zapaljeno 10 automobila samo na tom području, bacane su bombe, dva ubojstva su ostala neriješena", podsjeća Rotim.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je za subotu dolazak na Kosovo. Rotim kaže kako se svi nadaju da će njegov posjet smiriti tenzije. "Vučić jest reagirao oštro jučer nakon Vijeća za nacionalnu sigurnost, tražio je da se dopusti srbijanskim organima da se aktivno uključe u istragu. Vjerujemo da će ostati na tome ako ne bude novih incidenata", kaže.

Teško je reći što je zapravo cilj srbijanske politike. Sam Aleksandar Vučić Ivanovića je svojevremeno u jeku izborne kampanje zbog njegovih političkih stavova nazvao neprijateljem Srbije. "Sad je iznimno oštro reagirao, vjerojatno kako se ne bi stavio u položaj da se u ubojstvu Ivanovića možda povezuje interes Srbije. No to su čiste spekulacije, teško se u ovom trenutku može pretpostaviti što se uistinu dogodilo. Ali mislim da je golem pritisak iz Bruxellesa. Put Srbije jest, što deklarativno, što realno, nema baš previše izbora, ka Europskoj uniji. Tako da vjerujem da će, ako ništa drugo, zbog toga cijela ova situacija ići prema smirivanju", zaključuje Rotim.

O ubojstvu Ivanovića za HRT-ov  Studio 4 govorili su i Evliana Berani, glavna urednica  news agencije Info Glob iz Prištine te Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, a detaljnije možete provjeriti na ovoj poveznici. 

Dnevnik.ba

 

23. travanj 2024 09:47