StoryEditor

Ubio crnog tinejdžera u SAD-u i sada tuži njegovu obitelj za 100 milijuna dolara

Piše D  /  04.12.2019., 09:12h

U tužbi traži 100 milijuna dolara odštete zbog klevete, zlouporabe civilnog postupka i zavjere, piše Daily Mail.

Zimmerman navodi da je ključni svjedok tužiteljstva tijekom suđenja 2013. godine bila Rachel Jeantel, kojoj su odvjetnici i obitelj govorili što treba reći. Posebno se u tužbi osvrće na Martinovu majku, Sybrinu Fulton, koja je tijekom suđenja u medijima zagovarala socijalnu pravdu i smanjenje oružanog nasilja.

Larry Klayman, konzervativni pravnik i sadašnji Zimmermanov odvjetnik, rekao je kako tužba proizlazi iz zapisa s Martinovog mobitela koji dokazuju da Jeantel nije razgovarala s njim prije njegove prepirke sa Zimmermanom i da je više puta lagala tijekom istrage i suđenja kako bi se krivnja svalila na njegovog klijenta.

Podsjetimo, Zimmerman se više od mjesec dana nakon ubojstva Trayvona Martina skrivao od policije te se tek kasnije dobrovoljno predao policiji. Cijelo vrijeme je tvrdio da je nenaoružanog tinejdžera ubio u samoobrani.

17-godišnji Trayvon Martin je kišne noći u veljači 2012. u Floridi nenaoružan i s kapuljačom na glavi išao u posjet ocu. Tada mu je prišao Zimmerman, jedan od pripadnika lokalne gradske straže. U Americi je uobičajeno da građani volontiraju u svojim susjedstvima i čuvaju stanovnike od potencijalnih napadača ili provalnika, posebno one koji žive u bogatijim krajevima.

Nakon kraće prepirke, Zimmerman je upucao nenaoružanog Martina, usmrtivši ga na licu mjesta. Nakon dolaska policije izjavio je da je Martina ubio u samoobrani.

Na suđenju 2013. godine, porota je Zimmermana proglasila nevinim. Da je bio osuđen, prijetila bi mu kazna zatvora od 30 godina do doživotne.

Tužitelji su tvrdili da je ničim izazvan upucao 17-godišnjeg mladića, samo zato što je bio crnac. Zimmermanova obrana insistirala je tijekom suđenja da se radi o klasičnom slučaju samoobrane, odnosno da je Martin tijekom prepirke oborio Zimmermana na tlo i njegovom glavom udarao o pod zbog čega je Zimmerman u samoobrani pucao iz pištolja.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:41