StoryEditor
Brigitte Garcia

Ubijena najmlađa ekvadorska gradonačelnica, pronađena je u atomobilu pred jutro

Piše desk  /  25.03.2024., 09:37h

Najmlađa gradonačelnica Ekvadora Brigitte Garcia (27) i jedan zaposlenik grada pronađeni su ubijeni u automobilu jučer rano ujutro, priopćila je ekvadorska policija. Vlasti te južnoameričke zemlje za val nasilja u državi krive trgovinu drogom, piše Reuters.

Nacionalna policija priopćila je da istražuje smrt 27-godišnje gradonačelnice San Vicentea te Jaira Loora, njezina direktora komunikacija, nakon otkrića njihovih tijela u pokrajini Manabi. Oboje su ubijeni iz vatrenog oružja, priopćila je policija.

"Ovo je atentat"

Kasnije jučer policija je rekla da je pucnjava došla iz automobila, koji je bio unajmljen, i da su pratili GPS sustav vozila. Garcia je bila u stranci Pokreta građanske revolucije bivšeg predsjednika Rafaela Corree.

Correa i Luisa Gonzalez, stranačka predsjednička kandidatkinja na nedavnim izborima, nazvali su Garcijino ubojstvo atentatom. "Upravo sam saznala da su ubili našu kolegicu, gradonačelnicu San Vicentea Brigitte Garciju", objavila je Gonzales na X-u.

Garcia je posljednja politička osoba u Ekvadoru koja je ubijena nakon atentata na predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia prošlog kolovoza.

Villavicencio, glasni kritičar korupcije i organiziranog kriminala, ubijen je tijekom kampanje dva tjedna prije predsjedničkih izbora.

Predsjednik Daniel Noboa proglasio je izvanredno stanje u siječnju zbog porasta nasilja nakon čega su naoružani muškarci upali u TV postaju tijekom prijenosa uživo. Noboa je također označio 22 kriminalne skupine kao terorističke organizacije.

Ranije ovog mjeseca je produljeno izvanredno stanje u Ekvadoru. Naboina vlada je u priopćenju osudila ubojstva te poručila da surađuje s tužiteljstvom i policijom kako bi osigurala brzu istragu. "Ojačat ćemo politiku javnog reda dok se ne postignu sigurnost i mir za sve Ekvadorce", priopćila je vlada.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:12