StoryEditor
"izolirani incident"

UBIJALI I MUČILI Podignuta optužnica protiv pripadnika Armije RBiH zbog ratnih zločina

Piše Desk  /  24.12.2021., 13:21h
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv četiri osobe zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika VRS-a na području Teočaka.

Kako su rekli iz Tužiteljstva  BiH, optužnica je podignuta protiv Dževada Avdičevića zvanog Babak, rođenog 1964. godine u Teočaku, Ahmeda Hadžajlića, rođenog 1961. godine u Bijelom Polju, Crna Gora, Muharema Efendića, rođenog 1946. godine u Bratuncu, i Izeta Ikanovića zvanog Kratelj, rođenog 1971. godine u Teočaku.

"Optuženi se terete da su za vrijeme rata, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH s područja Teočaka i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prema zarobljenim pripadnicima VRS, što je rezultiralo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubojstvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka", kažu iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u službenim evidencijama te počinili i omogućili drugima, premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške tjelesne i duševne ozljede, prenosi Klix.

"Nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali su 'prijeki sud' i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka", naglašavaju iz Tužiteljstva BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Prema Sudu BiH upućen je i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:55