StoryEditor

U Turskoj uhićen njemački prosvjednik; Berlin: Obustavit ćemo Ankari finaciranje iz Europe

Piše D  /  30.07.2021., 03:48h

Njemčka je danas, nakon što je u Berlin pozvala turskog veleposlanika u Ankari prosvjedujući zbog uhićenja šestero aktivista za ljudska prava među kojima je i jedan njemački državljanin, naznačila mogućnost suspenzije financijske pomoći Turskoj.

Taj potez predstavlja dodatnu eskalaciju napetosti između Njemačke i Turske, saveznica u NATO-u, koje se spore oko niza pitanja.

Turska je ovoga mjeseca uhitila više aktivista za ljudska prava, uključujući čelnicu turskog ogranka Amnesty Internationala Idil Eser i njemačkog državljanina Petera Steudtnera, pod optužbom za terorizam. Berlin je optužbe ocijenio "apsurdnim".

"Na žalost, stalno imamo razlog da s Turskom razgovaramo o građanskim i medijskim slobodama", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na konferenciji za tisak. "Mislim da  je, u svjetlu posljednjih događaja, potrebno preispitati pomoć".

Paket pomoći od tri milijarde eura

Seibertova izjava odnosi se na paket pomoći vrijedne tri milijarde eura koju je EU obećao Turskoj kako bi se obuzdao priljev migranata u Europu.
Dogovor je pomogao znatnom smanjenju broja dolazaka, a posebice ga je pozdravila Njemačka i kancelarka Angela Merkel.

Nakon neuspjelog državnog udara čistka 


Turska je nakon prošlogodišnjeg neuspjelog državnog udara  uhitila desetke tisuća ljudi, a ovoga mjeseca i šestero aktivista za ljudska prava, te mnogi optužuju predsjednika Tayyipa Erdogana da udar koristi kao izgovor za uklanjanje političkih protivnika.

"Tvrdnje o povezanosti s terorizmom su apsurdne", poručilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi i zatražilo konzularni pristup svojem državljaninu i oslobađanje svih aktivista. "Optužiti Amnesty i druge organizacije koje se bore za ljudska prava za terorizam je zaprepašćujuće".   

29. travanj 2024 00:26