StoryEditor
posavina

U Tolisi obilježena 200. obljetnica prve pučke škole u BiH

Piše fena  /  16.11.2023., 18:01h

Svečanom akademijom u Tolisi započeli su trodnevni dani otvorenih vrata u povodu obilježavanja 200. obljetnice prve pučke škole u BiH.

Svečana akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedateljice Vijeća ministara BiH te uz potporu Vlade Županije posavske, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije posavske i Grada Orašja.

Program je započeo polaganjem vijenaca ispred spomen statue fra Iliji Starčeviću, utemeljitelja prve škole u BiH u Tolisi, a onda je izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar položio vremensku kapsulu s porukama, radovima, fotografijama učenika i nastavnika škole, priopćeno je iz Vlade Županije posavske.

Uz ostale, svečanom trenutku bili su nazočni predsjednik Vlade Županije posavske Đuro Topić i resorna ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić.

U toliškom Dvoru održana je svečana akademija u sklopu koje je promovirana Spomenica prve pučke škole u BiH, autora Mate Nedića, i promocija prigodnih poštanskih maraka „Franjevci i školstvo“, koje je izdala Hrvatska pošta Mostar.

Prigodne riječi su uputili ravnateljica OŠ fra Ilije Starčević Nataša Oršolić, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, županijska ministrica prosvjete Ana Andrić, predstavnica HP-a Mostar Željka Šaravanja i savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar.

– Ovo je velika i važna obljetnica. Neka ovaj dan bude prilika da nas podsjeti na našu povijest, naše naslijeđe, a isto tako da bude motiv za još snažnije ulaganje u obrazovni sustav u svim sredinama u BiH – naglasio je Lončar.

Ministrica Andrić dodala je da nema ljepšeg i potrebnijeg ulaganja nego u obrazovanje.

– Vratimo naglasak na prave vrijednosti i potičimo ideju obrazovanja, slavimo ovakve jubileje i budimo nositelji obrazovanja i kulture među suvremenicima kakav je bio fra Ilija Starčević – kazala je ministrica.

Tijekom večeri promovirana je Spomenica prve pučke škole u BiH, autora Mate Nedića, o kojoj su govorili promotori knjige prof. hrvatskog jezika Jasna Ivić i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, kao i sam autor.

Zabavni dio večeri ispunio je zbor „Adoro“ pod ravnanjem prof. Marije Nedić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:16