StoryEditor
"Život, sloboda, pravda"

U subotu najavljen novi propalestinski prosvjed u Zagrebu

Piše hina  /  10.01.2024., 12:10h

Inicijativa za slobodnu Palestinu najavila je za ovu subotu u Zagrebu novo okupljanje pod nazivom "Život, sloboda, pravda - marš za Palestinu", zahtijevajući "trenutni, trajni i bezuvjetni" prekid vatre u Gazi. Marš za Palestinu održat će se u 17:30 sati na Trgu žrtava fašizma.

"Ovog puta, glasno ćemo marširati kroz centar Zagreba. Pokazat ćemo vladi kako ni nakon tri mjeseca genocida u Gazi i nasilja koje izraelski režim provodi na ostalim okupiranim područjima ne prestajemo govoriti o Palestini i ne prestajemo biti njeni ambasadori i ambasadorice", priopćili su u srijedu iz Inicijative.

"Uputit ćemo zahtjeve vladi i međunarodnoj zajednici"

Najavljuju da će maršem "uputiti nekoliko zahtjeva međunarodnoj zajednici i vladi RH".

Kao glavni zahtjev naveli su "trenutni, trajni i bezuvjetni prekid vatre koji će omogućiti humanitarnu i medicinsku pomoć, pristup struji, vodi i gorivu te potragu za nestalima". Kažu i kako ponovno traže "i oslobođenje preostalih 129 izraelskih taoca držanih u Gazi i najmanje 10.000 Palestinaca i Izraelaca koji se protive aparthejdu, ratu i genocidu, a koje je Izrael proizvoljno i nezakonito pritvorio, bez prava na pošteno suđenje".

Zahtijevaju i progon ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti putem Međunarodnog kaznenog suda, a po uzoru na Južnoafričku Republiku, provođenje međunarodne pravne obveze kažnjavanja i sprječavanja genocida putem Međunarodnog suda pravde. Od vlade traže da prizna Palestinu kao državu, kao što su to nedavno najavile Španjolska, Irska i Slovenija.

Traže pomoć izbjeglicama u Hrvatskoj

"Više od 130 zemalja svijeta priznaje državu Palestinu. Među onima koji to još nisu učinili su SAD i većina europskih zemalja, uključujući Hrvatsku”, kažu u Inicijativi za slobodnu Palestinu. 

Od vlade traže i hitan otpis troškova evakuacije i pružanje potrebne podrške svima evakuiranima, kao i ostalim palestinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. Napominju da su nakon evakuacije obitelji iz Gaze sa Zakladom Slagalica do kraja prosinca prikupili više od 17.500 eura. 

Inicijativa je u priopćenju ponovila zahtjev "za prekid višedesetljetne vojne okupacije Palestine, što uključuje 17-godišnju blokadu Pojasa Gaze te prekid aparthejda i terorizma naseljenika na svim okupiranim područjima". 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:21