StoryEditor

"U slučaju Aluminija – stečaj ne mora značiti likvidaciju"

Piše D  /  10.07.2019., 06:07h

“Nije moglo dalje. Model po kojem proizvodnja, gdje uz tonu aluminija dodajemo 1.000 KM i šaljemo krajnjem kupcu je krajnje neodrživ. Problem postoji dvadeset godina. Kada smo preuzeli mandat, napravili smo nekoliko analiza, napravili smo revizorski izvještaj, on nam je dao dva pravca kretanja. Jedan je bio pronalazak strateškog partnera, drugi je stečaj”, kazao je Džindić u Danu uživo na N1.

“U slučaju Aluminija – stečaj ne mora značiti likvidaciju. Model koji je poželjan je da se u stečaju uradi reorganizacija, napravi model po kojem će Aluminij proizvoditi aluminij i praviti profit. Da smo sinoć u 12 imali čarobni štapić, kojim ćemo pobrisati sve dugove od 400 milijuna KM, u trećoj smjeni bi Aluminij proizvodio negativan rezultat”, poručio je Nermin Džindić za N1.

Vlada FBiH je sagledala situaciju i obavijestili su Upravni i Nadzorni odbor da pošalju informaciju o pravcu gašenja te stanju opreme.

“Zamolili smo da se napravi analiza radnika, statusa radnika, da se dostavi informacija Vladi FBiH. Na osnovu čitave informacije će se zauzeti stav. Očekujemo da će Uprava podnijeti zahtjev za stečaj. Što se radnika tiče, Vlada je obećala da će za sve radnike koji stječu uvjete za mirovinu uplatiti i uvezati staž i radnici će otići u mirovinu”, izjavio je Džindić za N1.

Aluminij prema njegovim riječima nije plaćao ni dobavljače, ni Elektroprivredu HZHB, ni poreze ni doprinose, ni druge naknade – odnosno sve što se moralo i moglo platiti da ne dođe do procesa zaustavljanja rada.

Na pitanje da li ima elemenata za kaznenu odgovornost Džindić je kratko kazao:

“Ima puno osnova da sve prethodne Uprave odgovaraju.Ne bih se bavio tim stvarima”.

On je podsjetio da je udjel i utjecaj Vlade FBiH u ovoj firmi 44 posto, 44 posto su manji dioničari, a 12 posto je Vlada Hrvatske. Dodao je kako ima elemenata gdje Vlada Hrvatske može pomoći, ali nisu odgovorili na pozive – te da ne zna zbog čega je to tako.

Dodao je i to da Vlada Hrvatske nije uložila ništa u Aluminij, te da Vlada FBiH ne može po važećim zakonima davati financijsku podršku – i da je taj stav jasan.

Džindić je pojasnio da su strateški partneri Glencore i Emirates Global upoznati sa situacijom, te da su bili korektni u pregovorima. Posjeduju podatke, a naglašeno im je da situacija predviđa pronalazak partnera ili stečaj, a u slučaju stečaja potreban je partner u smislu reorganizacije.

Džindić je naglasio da se Aluminij ugasio bez marke, ali da i dalje postoji varijanta da se većina opreme spasi.

“Neka postrojenja namjerno su opstruirana da se ugase na ispravan način. Ne znam tko je to uradio, ali znat ćemo nakon izvještaja. Kada dobijem službenu informaciju – očitovat ćemo se. Očekivao sam to tijekom dana, zvao sam direktora, ali očekujemo podatke do sutra. Ekipe su na terenu – da se svi podaci sakupe”, poručio je Džindić.

“Svaka firma može biti uspješna i neuspješna. Zavisi od menadžmenta, da li zna raditi. Za ovaj slučaj moraju se znati najbolji, koji razumiju procese, znaju sve detalje u procesu – a ne samo da dođu na posao u kravati i odijelu i ne vide pogon nikada. Postoji nada i šansa. Hoće li Aluminij to znati iskoristiti – zavisi od toga što bude prioritet”, poručio je Džindić.

Džindić je poručio i to da se plaće u firmi moraju dovesti u razumne okvire, te da je nedopustivo da direktor ima 10.000 KM plaću.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:30