StoryEditor

U Pakistanu i Indiji je 9 vojnika iz Hrvatske: ‘Nisu u opasnosti‘

Piše D  /  27.02.2019., 02:02h

Svih devet pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su u mirovnoj misiji UN-a u Indiji i Pakistanu su dobro i ne nalaze se u području sukoba, javlja MORH. Dodali su kako su s vojnicima u stalnom kontaktu, prenosi HINA.

Podsjetimo, Pakistan je u srijedu srušio dva indijska vojna zrakoplova u zračnom prostoru iznad Kašmira i uhitili jednog pilota. Tvrde da su pucali na avione jer su prešli liniju razgraničenja. Indija je dan ranije pokrenula zračne napade protiv militanata u Pakistanu, navodeći da je riječ o "preventivnim napadima". 

Strahuje se od eskalacije sukoba 

Odnosi između Indije i Pakistana su napeti nakon bombaškog napada 14. veljače u kojem je poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga i za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu.

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, napose zbog Kašmira, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo tu svoju koloniju.

Veći dio Kašmira ostao je pod kontrolom Indije iako u njemu većinom žive muslimani. 

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 03:50