StoryEditor
turistička sezona

U Neumu plaća za sobarice više od 1000 KM, za konobare do 1400

Piše desk  /  12.06.2022., 11:59h

Ljetna sezona u jedinom bh. gradu na moru, Neumu, samo što nije počela.

Dok se obala dodatno šminka, usluga još više poboljšava, čini se da je krajnji jug BiH spreman za veliki broj turista koji obično “nahrle” početkom srpnja.

Iako svakodnevno svjedočimo povećanju cijena, inflaciji, te rastu cijena goriva, u Neumu rezervacije nisu stale.

Predsezona je protekla vrlo dobro, a Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum, govori da se očekuju rekordne posjete.

– Slijedi nam vrhunac sezone, razdoblje školskih raspusta i početak godišnjih odmora, tako da sve očekujemo spremni i sa skoro 100 posto popunjenim kapacitetima – govori Butigan.

Ono što bi moglo predstavljati veliku boljku, i to ne samo u Neumu, već na cijelom Jadranu, jest nedostatak sezonskih radnika.

Butigan kaže da to ovisi od objekta do objekta.

– Potražnja za kvalitetnom radnom snagom je velika, još uvijek se uspijemo “zakrpati”. Istina je da fali sezonskih radnika, ali je taj broj mali. Za idealan broj fali možda 10 posto snage od idealnog broja po pojedinom objektu, da bi svaki radnik mogao imati slobodan dan – otkriva Butigan.

Pojašnjava da Neum “sezoncima” nudi dobre uvjete , smještaj i hranu.

– Ja ću sada govoriti samo za hotele, jer dolazim iz Udruge hotelijera, jer što se tiče ugostitelja, tu ne mogu govoriti. Svakome je osiguran smještaj, dva obroka dnevno i u skladu s poslu koji obavlja ovisi i plaća. Plaće su dosta dobre, ove godine su i podignute, obzirom da su narasle sve cijene životnog standarda. Plaća nigdje nije ispod 1.000 maraka, bez prekovremenih sati, tu su i naknade za npr. sobarice. Za konobare tu ide do 1.300 – 1.400 maraka, plus prekovremeni rad. Naravno, tu treba uzeti i broj sati u mjesecu – dodaje Butigan.

Kada je u pitanju vrhunac sezone, kaže da je to obično polovinom srpnja pa sve do kraja kolovoza.

– Kao i svake godine, vrhunac nam je od 15. srpnja do 25. kolovoza, mislimo da će Neum biti 100 posto popunjen. Sada je vrlo popunjen, posebno što se održavaju mnogobrojne konferencije. Vikendima nam dolaze gosti turisti, stranci, ali i iz naše zemlje, tako da je to već sada toplijim vremenom krenulo dosta dobro. Svakako da će tu mnogo pomoći brza cesta Stolac-Neum, doprinijet će turizmu u Neumu, razvoju turizma u zaleđu i dolasku još kvalitetnijih gostiju – zaključuje Butigan, piše UNA TV.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:39