StoryEditor
sarajevo

U Našoj stranci ne vide problem između europskog puta i nametanja zakona

Piše fena  /  02.04.2024., 17:34h

Predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto smatra da vladajuća koalicija mora napraviti ritam koji će doprinijeti europskom putu BiH te da se mora jasno pokazati tko je za europski put, a tko nije.

- Trebamo se dogovoriti tko vuče zemlju naprijed, a tko nazad. Uporno sam ponavljao da europski pregovori nisu dogovor o samo jednom zakonu kao da radimo nuklearnu centralu, već da moramo imati po 20 zakona na jednoj sjednici u narednim godinama – kazao je Forto na pres-konferenciji.

Naglasio je da je prvi korak usvajanje prorčuna BiH, nakon čega mogu raspolagati sa 150 milijuna KM bespovratnih sredstava od EU.

Forto smatra da prijetnja da proračun neće biti usvojen nije odgovorno ponašanje te da im je na posljednjim sastancima u Bruxellesu, neposredno pred povijesnu odluku, jasno poručeno da BiH mora usvojiti zakon o sudu, što su i obećali.

- Oni ne ulaze u detalje zakona, ali zakon mora ispoštovati nezavisnost Apelacijskog suda kako bi se u skladu s EU standardima propisali nadležnosti suda - kazao je Forto te pozvao državne parlamentarce da ga usvoje.

Govoreći o blokadama bankovnih računa brojim dužnosnicima zbog američkih sankcija, Forto je kazao da svaka država ima svoj interes te da postoje osobe koje su na američkoj crnoj listi koje također provode sankcije svojim polugama moći.

- BiH ne može priuštiti moćnog neprijatelja pa čak ni slabog neprijatelja. Naš interes je Europska unija, a ako će nam američka administracija u tome pomoći, mi ćemo s njima surađivati – kazao je.

Tvrdi kako je Trojka (NiP, NS i SDP) spremna razgovarati o svim pitanjima s koalicijskim partnerima te da nisu raspoloženi da rade prema ultimatumu.

- Kada želite u EU, ona nema više tabu tema – zaključio je.

Potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je kazala kako su nedugo nakon otvaranja pregovora s EU uslijedile političke krize i blokade.

Smatra nelogičnim i neprihvatljivim dovođenje u vezu europskog puta i nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

Ćudić tvrdi da ništa ne smije ugroziti pravo građana BiH da shvate i osjete prednosti otvorenja pregovora te da će NS inzistirati na nastavku europskog puta.

- Nameće se nelogičnost, gdje Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozivaju na nezavisnost BiH od međunarodnog utjecaja, dok se svjedoči konstantnom konzultiranju i traženju instrukcija iz Beograda i Zagreba u vezi unutarnjih pitanja BiH. Pozivam naše partnere da prakticiraju ovo što zagovaraju jer Naša stranka ni Trojka ne idu po konzultacije u Zagreb, Beograd ni u jednu drugu međunarodnu prijestolnicu - kazala je Ćudić.

Pozvala je međunarodne aktere koji u povijesnom momentu za BiH potencijalno biraju partikularne interese pojedinih članova međunarodne zajednice, a na potencijalnu štetu europskog puta, da zajednički traže preklapajuće i zajedničke interese BiH i međunarodne zajednice i da ovaj povijesni moment ne bacaju u sjenu potencijalnih neslaganja međunarodne zajednice i da njihove partikularne interese ne donose na štetu BiH.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić tvrdi da su pravo na slobodu izražavanja, samoodrživ javni RTV servis i sloboda okupljanja isti interesi međunarodne zajednice i BiH.

- U posljednjem izvještaju iz ožujka, Europska komisija je jasno rekla da će, ako zakon o registru nevladinih organizacija RS bude upućen u dalju parlamentarnu proceduru, značiti korak unazad - kazala je te dodala da je posljednjeg dana prije isteka roka od šest mjeseci, Nacrt upućen u NSRS.

Jurišić je poručila da će učiniti sve što je u njihovoj moći da civilnom društvu omogući nesmetan rad, te da neće dopustiti da bilo koga nazivaju stranim agentom.

Također je poručila da će učiniti sve da zaštiti svakog građanina od kaznenog progona po osnovu izmjena Kaznenog zakonika RS.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 05:08