StoryEditor
nakon brojnih kritika

U Klisu uklonjeni PVC prozori s tvrđave iz 5. stoljeća

Piše desk  /  30.12.2022., 07:56h

Uklonjena su tri bijela prozora s PVC ručkom s tvrđave u Klisu, zbog kojih su građani uputili brojne kritike. Drveni prozori s plastičnim ručkama su na tvrđavi osvanuli tijekom blagdana. Nakon uklanjanja prozora, nastavlja se projekt obnove vrijedan 5.5 milijuna kuna.

Građani su zbog postavljanja novih prozora kritizirali općinskog načelnika, konzervatore, izvođače i naručitelje radova. Nakon općeg negodovanja, prozori su ubrzo uklonjeni. "Oni nisu primjereni za ovaj prostor, a postavljeni su na zahtjev konzervatora. Oni vode stručni dio obnove tvrđave", kazao je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Inače, obnova Kliške tvrđave, podignute u 5. stoljeću, traje već 20 godina. Početkom iduće godine Općina Klis organizirat će javnu tribinu na koju će biti pozvani svi uglednici, lokalpatrioti i zaljubljenici u baštinu, kako bi javno iznijeli svoje primjedbe, piše HRT.

"Mi smo u proteklih 10 godina uložili 20 milijuna kuna u tvđavu. Mnogo prozora je tu bilo i svi su uredni, ali eto dogodio se propust koji se ne smije ponoviti", dodao je načelnik Vetma. Splitski konzervatori, koji su odgovorni za obnovu, su odbili davati izjave. Međutim, najavili su da će poslije Nove godine postaviti nove, adekvatnije prozore. 

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 03:31