StoryEditor

U Iraku ubijeno 12 prosvjednika, Washington uveo sankcije iračkim čelnicima

Piše D  /  07.12.2019., 09:12h

Nakon ovih žrtava broj mrtvih se popeo na 440 - uglavnom prosvjednika - od početka listopada kada je spontano nastao velik prosvjedni pokret protiv vlasti. Oko 20.000 ljudi je ozlijeđeno.

Otkako su u četvrtak pristaše paravojska bliskih Iranu počeli demonstrirati silu na trgu Tahriru, prosvjednici su upozoravali da strahuju od novog vala nasilja.

Ono se i dogodilo u petak navečer kada su se naoružane osobe u dostavnim vozilima dovezle do velikog parkirališta u višekatnici blizu Bagdada koju su prosvjednici prije nekoliko tjedana bili zaposjeli, rekli su prosvjednici za France Presse.

Dvanaest osoba je pritom izgubilo život a desetci su ozlijeđeni, doznaje se od medicinskih izvora koji ističu da bi broj žrtava mogao rasti.

Pucajući pravim metcima, pa i nasumično u mrkli mrak koji je posljedica čestih prekida opskrbe električnom energijom, naoružane osobe su uspjele istjerati prosvjednike s parkirališta, rekli su prosvjednici i liječnici koji dodaju da su primili prosvjednike ranjene hladnim oružjem.

Na parkiralištu koje nije daleko od trga Tahrira, središta prosvjeda protiv vlasti i njihova iranskog pokrovitelja, buknuo je požar koji su podmetnuli "nepoznati" napadači, objavila je državna televizija.

Prosvjednici su se pod paljbom uputili na Tahrir izvikujući "Dušom i krvlju žrtvujemo se za Irak", pokazuju snimke što su ih prosvjednici objavili na internetu.

Dan je pak protekao mirno na Tahriru gdje je održano više velikih skupova kojima su se pridružili vjerski poglavari pristigli iz šijitskih svetišta diljem Iraka.

Nešto ranije, veliki ajatolah Ali al-Sistani, najviši šijitski autoritet u zemlji, distancirao se od političke klase protiv koje se ulica buni od 1. listopada i poziva je da odbije "strano upletanje" u izbor novog predsjednika vlade.

Sjedinjene Države su tijekom večeri upozorile na "tešku povredu iračkog suvereniteta" i na iransko "upletanje", objavivši novi popis iračkih čelnika kojima se uvode sankcije.

"Irački narod želi natrag svoju zemlju. Zahtijeva prave reforme i čelnike dostojne povjerenja koji će iračke državne interese staviti iznad svega", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo.

Washington uvodi sankcije trojici vođa proiranske paravojne koalicije zbog "teške povrede ljudskih prava".

Prosvjednici, nezadovoljni gospodarskom situacijom, korupcijom i stranim utjecajem nakon poraza islamističke skupine Islamske države 2017., traže novi ustav i potpuno novu političku klasu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:10