StoryEditor

U Hrvatskoj pojačane restriktivne mjere, maske obvezne u zatvorenim prostorima

Piše D  /  12.10.2020., 01:10h

Istaknuo je da su donesene posebne preporuke za okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino-projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori tih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

Obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima  

Božinović je istaknuo da se ide "u obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u međusobne kontakte, a nije moguće održati fizički rzamak od najmanje dva metra". 

Kaže da maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu. Također ih trebaju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke i sl. 

- Ovim dvjema odlukama, rekao je, smatramo da možemo spriječiti širenje infekcije s osobe na osobu. Njima se postiže i drugi važan cilj - zatvaranje bilo koje ekonomske djelatnosti ili socijalne aktivnosti, naglašava Božinović.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, naglasio je da od danas stupaju na snagu preporuke koje se odnose na nošenje zaštitnih maski. Na svim mjestima na otvorenom gdje je nemoguće održati razmak, preporuča se  nošenje zaštitnih maski, kaže te spominje čekanje pred bankomatom, potom tramvajska i autobusna stajališta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:45