StoryEditor
nedostupni

U evidenciji Suda BiH više od 40 tjeralica za optuženima za ratne zločine

Piše desk  /  16.09.2021., 14:01h
Sud Bosne i Hercegovine izdao je nalog za raspisivanjem tjeralice za 130 osoba zbog ratnih zločina, među kojima su 63 osobe protiv kojih je potvrđena optužnica, dok su ostali pod istragom. Tjeralice su raspisane za deset pravomoćno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Iz Državnog suda su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dostavili popis na kojem se nalaze imena 41 nedostupne osobe protiv kojih se trenutačno vodi postupak pred Sudom BiH i za kojima je raspisana međunarodna tjeralica.

Iako se navodi da je protiv nedostupnih osoba u tijeku postupak pred Sudom BiH, na popisu se nalazi ime Nenada Bubala u odnosu na kojeg je zbog zločina počinjenih u Bihaću u ljeto 1992. predmet ustupljen Srbiji. Iz Višeg suda u Beogradu je nedavno potvrđeno BIRN-u BiH da je zbog smrti optuženog postupak obustavljen. Prema odgovoru Državnog suda oni o tome nisu obaviješteni.

Na popisu nedostupnih osoba su Nedeljko Milidragović i Aleksa Golijanin, koji su optuženi za genocid u Srebrenici, odnosno za egzekucije u Kravici u svojstvu pripadnika Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), iako se protiv njih godinama vodi postupak u Srbiji, dok iz Suda BiH nisu ponudili konkretan odgovor na BIRN-ov upit.

“Imena koja navodite u upitu se odnose na osobe koja se još uvijek nalaze na našoj evidenciji jer je protiv njih potvrđena optužnica pred Sudom BiH, iako se protiv istih vodi postupak pred Višim sudom u Beogradu”, odgovorili su iz Suda.

Na stranici Državnog suda se može vidjeti da je pravosuđu nedostupan Milisav Gavrić, optužen u svojstvu zamjenika zapovjednika Policijske postaje u Srebrenici za zločin protiv čovječnosti u srpnju 1995., iako njegovog imena nema u evidenciji osoba za kojima je raspisana tjeralica.

Ostali koji su optuženi za genocid u Srebrenici, a za kojima su raspisane tjeralice su i Radoslav Janković, bivši obavještajni oficir u Odjelu za obavještajno-sigurnosne poslove u Glavnom stožeru Vojske Republike Srpske (VRS), Svetozar Kosorić, nekadašnji načelnik Odjela za obavještajne poslove Drinskog korpusa VRS-a, Tomislav Kovač, bivši zamjenik ministra i ministar MUP-a RS-a, Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, nekadašnji zapovjednik i pripadnik Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a te Milomir Savčić, bivši zapovjednik 65. zaštitnog motoriziranog puka pri Glavnom stožeru VRS-a koji je nedostupan oko 30 dana otkako je Sud BiH donio rješenje kojim mu se određuje pritvor.

Tjeralice zbog zločina počinjenih na području Foče raspisane su za Goranom Mojovićem, Slobodanom Ćurčićem i Markom Kovačom, zbog zločina u Vlasenici za Slađanom Pajićem, Zoranom Stuparom i Goranom Tešićem, dok su zbog počinjenih zločina u Višegradu tjeralice raspisane za Slađanom Tasićem, Milojkom Kovačevićem i Mladenom Vasiljevićem kojem su na teret stavljeni i zločini na području Rogatice.

Zbog zločina na području Čapljine tjeralice su raspisane za Ivanom Ančićem, Miroslavom Hrstićem, Vidom Palametom i Miljenkom Nogolicom.

Za Duškom Kornjačom je raspisana tjeralica zbog zločina u Čajniču, za Antom Golubovićem i Juricom Božićem zbog zločina u Bosanskom Brodu i Odžaku, za Blagojem Vojvodićem i Čedom Bogičevićem zbog zločina u Milićima, Milošom Zekićem zbog zločina u Šekovićima, Vinkom Lazićem zbog zločina u Ugljeviku, Dušanom Spasojevićem koji je u dva predmeta optužen za zločine na području Zvornika, Bogdanom Stevanovićem zbog zločina u Skelanima (Srebrenica) i Vitomirom Popićem zbog zločina u Gacku.

Osim njih, tjeralice su raspisane za Dušanom Cimešom i Draganom Dopuđom zbog zločina u Bihaću, Zoranom Adamovićem zbog zločina u Ključu, Miodragom Vujičićem zbog zločina u Prijedoru, Milenkom Karlicom zbog zločina u Bosanskom Novom, Mirkom Vručinićem zbog zločina u Sanskom Mostu koji je nedostupan postao u kolovozu 2020. prije ročišta na kojem je Obrana trebala iznijeti završnu riječ, potom Nedeljkom Matićem zbog zločina u Ljubuškom, Zdenkom Grbavcem zbog zločina u Konjicu te Elvirom Muminovićem koji je prvostupanjskom presudom osuđen na šest godina zbog zločina u Sarajevu.

Optužnica je ranije bila raspisana i za Višnjom Aćimović zbog zločina u Vlasenici, čiji je predmet ustupljen pravosuđu u Srbiji gdje joj je počelo suđenje. Iz Suda pojašnjavaju da je optužnica protiv nje stavljena izvan snage.

“Izuzev imena 41 osobe za koja se trenutno vodi postupak pred Sudom BiH, ostali su u fazama postupka za koje vam nismo u mogućnosti dostaviti imena jer se radi o istražnim predmetima”, navode iz Suda.

Na upit koliko se optuženih nalazi u susjednim zemljama, odgovoreno je da Sud BiH ne vodi niti ima obvezu voditi takve evidencije.

Iz Suda napominju da su tjeralice raspisane za deset pravomoćno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Tjeralice su raspisane za Novakom Đukićem, osuđenim za zločin na tuzlanskoj Kapiji, Boškom Lukićem, osuđenim za zločine u Ključu, Miroslavom Dukom, osuđenim zbog zločina u Bileći, Mićom Jurišićem, osuđenim za zločine na području Prijedora, Momirom Savićem, osuđenim za zločine u Višegradu, kao i Mirkom Todorovićem, osuđenim za zločine u Bratuncu.

Uz njih, tjeralice su raspisane za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni zbog zločina u Odžaku, Draganom Marjanovićem, osuđenim za zločine u Tesliću, te Dragomirom Kezunovićem kojem je Apelacijski sud u Beogradu smanjio kaznu Suda BiH s 14 na pet godina zatvora.

Ranije je tjeralica bila raspisana i za Dragojem Zmijanjcem, osuđenim zbog zločina u Prijedoru na šest godina zatvora, ali Sud BiH njegovo ime nije naveo na listi onih koji se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 18:50