StoryEditor

U drugom krugu predsjedničke kampanje HDZ se okreće desnom krilu stranke

Piše D  /  28.12.2019., 11:12h

Danas je u sjedištu zagrebačkog HDZ-a održan sastanak sa zamjenikom predsjednika stranke, Milijanom Brkićem.

Brkića su novinari prilikom ulaska u sjedište gradske organizacije HDZ-a upitali čija je bila odluka o njegovu uključenju u izborni stožer aktualne predsjednice i HDZ-ove kandidatkinje za drugi mandat, Kolinde Grabar-Kitarović.

"To je bila odluka stranke", rekao je Brkić kratko prilikom ulaska, piše N1.

Uoči sastanka predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Andrija Mikulić, rekao je da je najvažnije da aktualna predsjednica ponovno pobijedi na izborima i osvoji novi predsjednički mandat.

Jedan od poduzetih koraka je jači angažman i desnog krila stranke. Vidljviji će biti Ivan Penava, Miro Kovač, Davor Ivo Stier, a Milijan Brkić glavni je koordinator za Hrvatsku i dijasporu.

Dok se desnici daje jači angažman, Andrej Plenković u razgovoru za Jutarnji list prvi put eksplicitno priznaje da je desnica koristila predsjedničke izbore kako bi ga rušila s čela HDZ-a. Premijerova izjava različito je shvaćena među različitim strujama stranke.

Ivan Anušić, voditelj stožera Kolinde Grabar-Kitarović, smatra kako su predsjednički izbori i izbor premijera dvije različite stvari.

"Ne bit to tako rekao. Mislim da su u potpunosti dvije odvojene strane predsjednički izbori i izbor premijera", kazao je Anušić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao kako u strankama uvijek postoje frakcije te kako je to normalna stvar.

"Uvijek u strankama postoje frakcije i određeni sukobi, to je normalna stvar." 

Plenkovićem nije zadovoljan HDZ-ov zastupnik Stevo Culej koji je u prvom krugu glasao za Škoru, no sada ponovno pije kavu s Kolindom Grabar-Kitarović. S njom je danas u sklopu predizborne kampanje bio u Požegi. Na konstataciju novinarke kako je ‘malo vrludao‘, Stevo Culej je odvratio:

"Nikada nisam vrludao, ja sam uvijek na pravome putu, još od devedesetih godina. Stoga, tu smo. Srce i razum moraju naći sinergiju, zajedničku."

"Srce je Škoro, a razum Kolinda", uzvratila mu je novinarka, a Culej je odgovorio: "Svega ima pomalo."

Culej je tek jedan od vidljivijih koji su HDZ-u u prvom krugu okrenuli leđa. Desnica u drugom krugu bojkotom može napraviti novi udar na Plenkovića pa i ići u nove korake u slučaju da se Kolinda Grabar- Kitarović ne zadrži na Pantovčaku.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:08