StoryEditor
afera "nezakonito prisluškivanje"

Tužiteljstvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića

Piše fena  /  20.12.2023., 16:46h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je Državnom sudu pismeno zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora za predsjednika tog suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja u vezi s nezakonitim prisluškivanjem.

- Upućen je prijedlog pritvora za dvije osobe - kratko su za Detektor potvrdili iz Tužiteljstva BiH.

Nakon ovog zahtjeva, Sud BiH bi trebao zakazati ročište za iznošenje ovog prijedloga.

Ranije danas, prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH privremeno je udaljila Debevca od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH, protiv kojeg je u tijeku istraga zbog nezakonitog prisluškivanja.

Iz VSTV-a su naveli da se Komisija prilikom donošenja odluke rukovodila prirodom i vrstom kaznenog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, odnosno da se Debevec sumnjiči za koruptivna i djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti.

- Prvostupanjska disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudačke dužnosti i pravosuđa BiH u cijelosti. Ovom odlukom Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod kaznene istrage, kao i na pravo obrane tuženog - navodi se u priopćenju.

Debevec je 18. prosinca 2023. godine, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, uhićen zbog zloupotrebe položaja, povezane s drugim kaznenim djelima.

Nakon njih, uhićena je i odvjetnica Vasvija Vidović, zbog sprečavanja dokazivanja.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 03:32