StoryEditor
Vildan Ključo

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Mostarca koji se deset godina borio za ISIL

Piše hina  /  05.01.2024., 12:32h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 37-godišnjeg državljanina te zemlje kojega tereti za terorizam, odnosno pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIL).

Vildan Ključo iz Mostara, koji je trenutačno u pritvoru u BiH, kako je navedeno u optužnici, bio je pripadnik terorističkih postrojbi na području Sirije i Iraka više od deset godina.

Istragom je utvrđeno da je u kolovozu 2012. godine preko Turske otputovao u Siriju i tamo se pridružio postrojbi ISIL-a.

Jedan od optuženih za terorizam iz BiH s najdužim "stažem" u terorističkim organizacijama

Pripadnici postrojbe su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim djelima počinili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se navodi da je Ključo sudjelovao u ratnim operacijama kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritorij Turske, gdje su ga locirale sigurnosne službe.

Tamo je priveden te nakon toga u listopadu 2023. deportiran u BiH, gdje je i uhićen. Tako je postao jedan od optuženih za terorizam iz BiH s najdužim "stažem" u terorističkim organizacijama. Tužiteljstvo BiH ga tereti da je počinio kazneno djelo organiziranja terorističke skupine u svezi s kaznenim djelom terorizma, kažnjivog po Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine.

Najveća dosad izrečena kazna za pridruživanje islamističkim terorističkim postrojbama bila je šest godina

Iz BiH je u Siriju i Irak između 2012. i 2016. godine otišlo između 250 i 300 državljana BiH, a manje od 85, uključujući tu i djecu, do danas se vratilo.

Među njima je zajedno s Ključom 30 onih koji su optuženi za terorizam i suočili su se s pravosudnim procesom.

Najveća do sada izrečena kazna za pridruživanje islamističkim terorističkim postrojbama bila je šest godina zatvora, dok je većina osuđena na do dvije godine zatvora.  

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:46