StoryEditor

Tužiteljstvo BiH formiralo predmet "Ševe"

Piše D  /  29.07.2021., 19:52h

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmete "Ševe" i "Sefer Halilović", koji se odnose na zločine koje je počinila bivša tajna teroristička jedinica "Ševe", koja je bila u sastavu Službe državne sigurnosti MUP-a BiH, saznaje "Glas Srpske".

Predmeti se odnose na zločine i terorističke napade koje je izvela ova jedinica, kao i na pokušaj likvidacije ratnog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića.

Istrage u tim predmetima na osnovu naredbi Tužiteljstva  BiH vodi Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/, a predmeti su formirani nakon što je sarajevsko Županijsko tužiteljstvo u prosincu Tužiteljstvu Bi vratilo  u nadležnost te predmete kao jedinoj stvarno nadležnoj instituciji.

Glasnogovornik  Tužiteljstva BiH Boris Grubešić jučer je potvrdio da su ti predmeti preuzeti i da su određeni postupajući tužitelji.

Tužiteljstvo BiH je prošlog tjedna potvrdilo da je formiran i predmet koji se odnosi na likvidaciju nekadašnjeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju /AID/ Nedžada Ugljena, koji je ubijen 1996. godine u Sarajevu.

Ugljen je bio nadređeni zloglasnoj jedinici "Ševe" koja je u tijekom rata i poslije bila u sastavu Državne sigurnosti nekadašnjeg tajništva  unutrašnjih poslova BiH i služila bošnjačkoj političkoj vrhuški da privuče pažnju međunarodne zajednice na gnusna ubojstva u Sarajevu i da ih u javnosti predstave kao zločine koje vrše Srbi, navodi RTRS. 

Dnevnik.ba 

29. travanj 2024 04:36