StoryEditor

Turska EU-ovu prijetnju sankcijama smatra proturječnom i traži dijalog

Piše D  /  02.10.2020., 10:10h

Turska je u petak rekla da je upozorenje Europske unije da će uvesti nove sankcije Ankari zbog spora oko energetskih resursa u istočnom Sredozemlju "proturječno".

Stajalište EU-a "služi da zadovolji grčku stranu", rekao je turski ministar vanjskih poslova  Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije u Rimu s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom.

Čelnici EU-a su u petak odlučili da neće uvoditi nove sankcije Turskoj ali su Ankaru upozorili da one mogle biti odmah uvedene ako će kršiti međunarodni zakon istraživanjem nalazišta plina u Sredozemlju koje je izazvalo napetosti u odnosima s Grčkom.

EU-ova "prikrivena prijetnja" ne donosi popuštanje, rekao je Cavusoglu i izrazio razočaranje što EU nije ponudio "konkretne" korake za ažuriranje sporazume dvije strane o migracijama, sporazuma o carinskoj uniji ili liberalizaciji viznog režima.

Ankara je još uvijek spremna surađivati s EU-om "pod odgovarajućim+ uvjetima", rekao je Cavusoglu pozvavši Uniju da bude "iskrena". 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je nakon sastanka čelnika 27 zemalja članica da bi EU mogla uvesti sankcije Ankari ako se turske "provokacije i pritisci" nastave na istočnom Mediteranu.

"Želimo pozitivan i konstruktivan odnos s Turskom, a ovo bi također bilo itekako u interesu Ankare", rekla je na konferenciji za novinare.

Grčka, koja je tražila sankcije, "u potpunosti je zadovoljna" zaključkom skupa na vrhu, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u petak.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda čija su podmorja bogata energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:03